Τις πληγές της μετρά η Σητεία: Καταστράφηκαν πάνω από 120 επιχειρήσεις και 150 οχήματα

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, Παλιόκαστρο, τη Λυγαριά αλλά και τη Σητεία.

Επιχειρήσεις που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν δυστυχώς, να περισώσουν το παραμικρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ράδιο Λασίθι, μόνο στην περιοχή της Σητείας έχουν καταστραφεί περισσότερα από 150 αυτοκίνητα και πάνω από 120 μαγαζιά, με τις καταγραφές να συνεχίζονται.

Ειδικά στη Σητεία, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι 12μηνες και αποτελούν την βασική αγορά της περιοχής, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), Μανώλης Κουμαντάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη, η ζημιά είναι τεράστια. «Μιλάμε για εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή.

Έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές από τους Εμπορικούς Συλλόγους αλλά και από την Περιφέρεια Κρήτης και μόλις ολοκληρωθούν θα ξέρουμε επακριβώς την πραγματική εικόνα της εκάστοτε επιχείρησης.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να εστιαστεί στο πώς θα στηριχθούν αυτοί οι επιχειρηματίες. Τα επιδόματα δεν δίνουν κάτι, δεν φτάνουν ούτε για το «καλημέρα» που λέμε. Χρειάζεται χρηματοδότηση άλλης μορφής. Μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά τα εμπορεύματά τους, τα βγάζουν έξω με τα φτυάρια ώστε να πάνε στα σκουπίδια.

Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ήδη εμείς ετοιμάζουμε κάποιες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση».

O Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, δήλωσε «Κατά προσέγγιση έχουν καταστραφεί περίπου 120 επιχειρήσεις, 100 σπίτια και 150 αυτοκίνητα ωστόσο η διαδικασία της καταγραφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη»

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς από κλιμάκια της Περιφέρειας, του Δήμου Σητείας καθώς και από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία των αποζημιώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά και η ζωή στην πόλη να ξαναβρεί το συντομέτερο δυνατόν τους ρυθμούς της».

«Πρωτοφανής η καταστροφή στη Σητεία – Υπερχείλισε ποτάμι που ήταν στεγνό 60-70 χρόνια»
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Σητείας ότι η πόλη θα επιστρέψει σύντομα στους ρυθμούς της. Ωστόσο κάνει λόγο για μία πρωτοφανή καταστροφή που ούτε οι γηραιότεροι στη Σητεία δε θυμούνται να έχει συμβεί κάτι ανάλογο ποτέ στο παρελθόν.
«Η πόλη προσπαθεί να ξαναβρεί το ρυθμό της. Όλοι οι δημότες, μικροί και μεγάλοι, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε η πόλη να ξαναβρεί σύντομα την κανονική της ζωή. Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη Σητεία. Άνοιξε ξεροποταμος ο οποίος εδώ και 60-70 χρόνια δεν είχε τρέξει ξανά ούτε ένα δάκρυ νερό».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί