Η Ελ. Ράικου παραδέχεται ότι όσα έχει υποστηρίξει για τον Δ. Παπαγγελόπουλο είναι αποτέλεσμα δικής της ερμηνείας – Αθωώνει και την Ελ. Τουλουπάκη

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς,Ελένη Ράικου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί σήμερα ενώπιον του Ειδικου Δικαστηρίου ότι ουδέποτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία, ούτε αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα πολιτικού, αλλά τα όσα έχει υποστηρίξει είναι προϊόν του πώς η ίδια ερμήνευσε σχετική συνομιλία τους

‘Ότι ουδέποτε ο  Δημήτρης  Παπαγγελόπουλος  της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία ούτε αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα πολιτικού, αλλά τα όσα έχει υποστηρίξει είναι προϊόν του πως η ίδια ερμήνευσε σχετική συνομιλία τους, αναγκάστηκε να παραδεχθεί σήμερα ενώπιον του Ειδικου Δικαστηρίου, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου που είχε υπάρξει εκ των βασικών κατηγόρων  του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το documentonews.gr, η κυρία Ράικου με την κατάθεσή της αθωώνει και την διάδοχο της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αφού απαντώντας σε εύλογες ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου (που έφεραν σε δύσκολη  θέση την μάρτυρα), ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε ότι για την υπόθεση που κατηγορείται η συνάδελφός της είχε πράξει όπως και η ίδια, στην οποία αρχικά είχε κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά του ΚΙΝΑΛ την οποία καμία απο τις δύο εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς δεν απέστειλε στη Βουλή.

Βέβαια, ενώ και οι δύο, Ράικου και Τουλουπάκη είχαν την ίδια νομική  στάση για την επίμαχη δικογραφία, η Ελένη Ράικου δεν καταγγέλθηκε από κανέναν, αντιθέτως  η κυρία Τουλουπάκη βρέθηκε να δικαζεται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:

Πρόεδρος: Γιατί δεν στείλατε εσείς την αναφορά των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα (σσ,υπουργών) γι’ αυτό δεν την έστειλα αμελλητί.

Πρόεδρος: Όμως αυτό δεν ισχυρίστηκε και η κυρία Τουλουπάκη που κατηγορείται για το ίδιο πράγμα ;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα. Γι’ αυτό δεν την έστειλα.

Πρόεδρος: Ποιο αδίκημα  καταλαβαίνατε ότι ι αναφερόταν όταν παραλάβατε την μηνυτήρια αναφορά; (σσ πριν  την Τουλουπάκη) Απιστία σε βάρος του δημοσίου;

Ράικου: Ναι

Πρόεδρος: Δύσκολο ήταν να βρείτε ποιος ήταν υπουργός τότε, αφού δεν αναφερόταν ; Με ενα γκουγκλάρισμα  άμα  ψάχνατε…

Ράικου: Δεν έχει σημασία αυτός κυρία πρόεδρε, εγώ μέσα από την αναφορά δεν θυμάμαι να προκύπτει ευθέως ευθύνη υπουργού.

Πρόεδρος: Επομένως, ήταν μηνυτήρια αναφορά που κατήγγειλε απιστία σε βάρος του Δημοσίου όμως δεν φαινόταν όνομα υπουργού.

Ράικου: Οχι δεν υπήρχε, θα την είχαμε διαβιβάσει αυθημερόν αν υπήρχε. Αν δεν καταγγέλεται ευθέως ο υπουργος δεν διαβιβάζουμε κατευθείαν στη Βουλή.

Πρόεδρος: εΕπομένως όταν η κυρία Τουλουπάκη λέει ότι εγώ δεν κατάλαβα να αναφέρεται υπουργός για να τη στείλω είναι η ίδια δικαιολογία που λέτε και εσείς. Είναι με κάποιο τρόπο δικαιολογημένη που δεν την απέστειλε;

Ράικου: Αυτές δεν ήταν για άμεση διαβίβαση. Δεν καταγγελλόταν ευθέως ο υπουργός.

Ράικου: «Δεν μου ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσω στοιχεία»

Ξεκινώντας την κατάθεσή της η κυρία Ράικου επανέλαβε τα όσα έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν, ότι δηλαδή, ότι όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου η οποία «διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της», και την ρωτούσε επίμονα για το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα «αν προκύπτουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα».

«Όταν απάντησα αρνητικά, απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια», είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως αισθάνθηκε όπως είπε, ότι απειλήθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, προκειμένου να κατασκευάσει στοιχεία.

Ωστόσο απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, η μάρτυρας εισαγγελέας  ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ο κ. Παπαγγελόπουλος  της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία ούτε αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα πολιτικού, αλλά τα όσα έχει υποστηρίξει είναι προϊόν του πως η ίδια ερμήνευσε τη συνομιλία τους. 

Η ίδια είπε ότι, στις αρχές Μαρτίου 2017 και πάλι επικοινώνησε μαζί της η Γιάννα  Παπαδάκου ρωτώντας ξανά για το ίδιο θέμα και εκείνη της απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι και τη ρώτησε γιατί επιμένει. «Εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο. Ότι ο Βενιζέλος είχε off shore με τον Παναγιωτάκη. Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει. Δεν τα έφερε. Φοβούμενη προφανώς ότι θα της πάρω κατάθεση. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: “Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;”. Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. “Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου” μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει».

Πρόεδρος: Σας είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε την στη Βουλή και θα φροντίσουν άλλοι για τα παρακάτω». Και εσείς λέτε «Δεν είμαι αυτής της σχολής». Εγώ θα του έκλεινα το τηλέφωνο δεν θα απαντούσα έτσι. Ποια σχολής; Η πλειοψηφία των απλών δικαστών πιστεύετε ότι έχει ιδέα από σχολές; Πως σας ήρθε κάτι τέτοιο;

Ράικου: Ενοχλήθηκα πολύ έντονα και αντέδρασα έτσι.

Πρόεδρος: Σας είπε έχεις και παρά έχεις. Πίστευε μήπως ότι υπήρχαν στοιχεία και σας το είπε αυτό;

Ράικου: Δεν το ξέρω δεν συζήτησα μαζί του. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Παπαδάκου που μου είχε πει για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για τον κ. Παναγιωτάκη. Κατάλαβα ότι όταν ερχόταν η συγκεκριμένη ήταν πάντα ενήμερος ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Αυτό το έχεις και παρά έχεις με το ότι αντιληφθήκατε εσείς ότι σας λέει να κατασκευάσετε στοιχεία δεν είναι αντιφατικά;

Ράικου: Καταλάβαινα ότι ήθελα να κατασκευάσω στοιχεία. Έτσι το εξέλαβα. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Το συνέδεσα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Άρα ήταν ένα συμπέρασμα που καταλήξατε.

Ράικου: Και στη Βουλή είπα ότι είναι προσωπική μου κρίση.

Πρόεδρος: Ναι πράγματι το έχετε πει αλλά κάπου είπατε κατηγορηματικά, ναι μου ζήτησε να κατασκευάσω.

Ράικου: Ότι είπα ήταν προϊόν αξιολόγησης. Όταν έδωσα την κατάθεση δεν είχε βγει το βούλευμα. Εγώ κατάλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω για Πικραμμένο και Βενιζέλο. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω.

Πρόεδρος Ειδικού Δικαστηρίου προς Ράικου : «Τα ίδια με σας λέει και η Τουλουπάκη που όμως είναι κατηγορούμενη»

Στη συνέχεια η Ελένη Ράικου απαντώντας πάλι σε ερωτήσεις της προέδρου υποστήριξε ότι παραιτήθηκε από φόβο ωστόσο δεν εξήγησε πώς στην επιστολή της, της μιλάει για «συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών», ενώ απαλλάσσει των κατηγοριών την κυρία. Τουλουπάκη αφού όπως λέει έκανε ό,τι και η ίδια…

Πρόεδρος: Γιατί δεν στείλατε εσείς την αναφορά των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα, γι’ αυτό δεν την έστειλα αμελλητί.

Πρόεδρος: Όμως αυτό δεν ισχυρίστηκε και η κυρία Τουλουπάκη που κατηγορείται για το ίδιο;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα. Γι’ αυτό δεν τα έστειλα.

Πρόεδρος: Ο συγκεκριμενος υπουργός παρεμποδιζε ή σας πίεζε;

ΡάικουΗ κυβέρνηση τότε ήταν και υποστηρικτική μαζί μου. Πλην του κατηγορουμένου. Πριν αναλάβει ο κατηγορούμενος είχαμε γραμματέα κατά της Διαφθοράς και ήταν ο κ. Βασιλειάδης που ήταν εξαιρετικός. Και από το υπουργείο Υγείας, από το Αμυνας…

Πρόεδρος Δικαστηρίου προς Ράικου : «Το βάλατε στα πόδια με την παραίτηση σας;»

Αναφερόμενη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο, η μάρτυρας είπε ξανά πως «Δεν ήθελε να γίνει έρευνα και ήθελε να βγουν πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα»

Πρόεδρος: Πως μπορούσε να σας ζητάει κάτι τέτοιο ενώ ήξερε ότι δεν υπήρχε ; Εισαγγελέας ήταν. Να σας πω τώρα επειδή είπατε ότι δεν θέλατε να γίνετε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου. Δηλαδή αν κάποιος δεν σας ήξερε πως θα μπορουσε να το εκλάβει; Το βάλατε στα πόδια;

Ράικου: Είχε αρχίσει η στοχοποίηση μου. Αυτό καταλάβαινα εγώ.

Πρόεδρος: Για τη στοχοποίηση και μόνο αφήσατε την υπόθεση;  Έχουμε δικάσει σκληρές υποθέσεις με εγκληματικές οργανώσεις που κινδύνευε η ζωή μας και δεν κάναμε πίσω.

Ράικου: Ίσως υπερβολικός φόβος. Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία. Δεν ήθελα να συνεχίσω την έρευνα. Προφανώς επειδή ήθελαν πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα. Από την έρευνα ενδεχομένως να προέκυπταν πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: Μηπως διαβλέπατε ότι κάποια στιγμή θα πέσετε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα και δεν το θέλατε;

Ράικου: Εμείς το ψάχναμε μετά μανίας αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί