Αρτοποιοί σε Τσίπρα: Η εκρηκτική αύξηση του κόστους οδηγεί στο λουκέτο τους φούρνους

Ηδιπλή πίεση που δέχονται οι αρτοποιοί με τον διπλασιασμό του κόστους αλλά και τη μείωση του τζίρου έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στο λουκέτο και στην συσσώρευση χρεών σε όλους τους υπόλοιπους που κρατούν ανοικτούς τους φούρνους σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας αλλά και η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και καυσίμων έχει οδηγήσει 210 αρτοποιεία να βάλουν ήδη λουκέτο και όπως επισημάνθηκε πολλοί κάνουν προσπάθεια να κρατήσουν ανοικτά τους φούρνους μέχρι τις γιορτές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών δήλωσε ότι βιώνουν «απίστευτη αβεβαιότητα» και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον οι αρτοποιοί να μπορέσουν να κοστολογήσουν ένα προϊόν όταν όλες οι τιμές στα επιμέρους κόστη αυξάνονται συνέχεια.

«Θέλω να κάνω το κόστος για ένα προϊόν, όταν δεν ξέρω πόσο θα έρθει το ρεύμα, το αέριο, το πετρέλαιο πως θα το κοστολογήσω;» αναρωτήθηκε ο κ. Μούσιος αναφέροντας χαρακτηριστικά πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα τιμολόγια ενέργειας και στα καύσιμα.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πριν την ενεργειακή κρίση πληρώναμε 7-9 λεπτά την κιλοβατώρα και τώρα με την επιδότηση 18-22. Αν προσθέσουμε και τα αναδρομικά που έρχονται τώρα είναι στα 32 λεπτά η κιλοβατώρα».

«Τον προηγούμενο μήνα με 18.500 κιλοβατώρες δώσαμε 7.500 ευρώ και τώρα με 14.500 κιλοβατώρες πληρώσαμε και παραπάνω», ανέφερε ο αρτοποιός Τ. Βαζάκας από την πλευρά του.

Το φυσικό αέριο σε ένα φούρνο από 870 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021 έχει φθάσει στα 2.600 τον Οκτώβριο του 2022 ενώ το πετρέλαιο αντίστοιχα από 1.200 ευρώ το μήνα τώρα έχει πάει στα 2.000 ευρώ.

«Ο διπλασιασμός του κόστους σημαίνει δύο θέσεις εργασίας, σημαίνει συσσώρευση χρεών», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρτοποιοί σημειώνοντας ότι κάνουν μεγάλη προσπάθεια τόσο να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και να απολύσουν γιατί έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι δεν περισσεύουν στα αρτοποιεία.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ακρίβεια στου μη οικιακούς καταναλωτές σημειώνοντας ότι αυτό είναι «χτύπημα στην ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Αποτέλεσμα των παραπάνω, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική έγνοια από την κυβέρνηση ώστε να αποσβεστεί το βάρος από τις αυξήσεις, είναι πολλοί να μην αντέξουν και «να οδηγηθούμε στον αφανισμό της της μικρομεσαίας επιχείρησης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί