41 οι νεκροί από την έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία

Την ανάσυρση και του τελευταίου εγκλωβισμένου από τις στοές του ανθρακωρυχείου που κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πήγε στην Αμάσρα. Πρόκειται για τον 41ο νεκρό της τραγωδίας και εντοπίστηκε 20 ώρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

Δείτε: Έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχείο

Συνολικά στο ορυχείο βρίσκονταν 110 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ακόμη 58 ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν ζωντανοί είτε κατόρθωσαν να βγουν μόνοι τους από τις στοές, ωστόσο επισήμανε ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και πολλοί τραυματίες.

Ο Σοϊλού είπε επίσης ότι ένας ανθρακωρύχος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 10 άλλοι νοσηλεύονται ακόμη στην Μπαρτίν και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Η προτεραιότητά μας ήταν να βρούμε τους ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στις στοές. Βρήκαμε και τον τελευταίο, ο οποίος είναι νεκρός. Με τον θάνατό του ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 41».

AP Photo/Khalil Hamra

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Όπως έχει γίνει γνωστό, η έκρηξη οφείλεται σε ανάφλεξη ενός αερίου στο ανθρακωρυχείο της Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι συχνά στην Τουρκία, στην οποία η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας αυτής συντελέστηκε συχνά σε βάρος των κανόνων ασφάλειας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και αυτόν των εξορύξεων.

Το 2014, 301 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν στο χειρότερο δυστύχημα που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, στην πόλη Σόμα, στα δυτικά, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Συλλυπητήρια Δένδια και ευχαριστίες Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για το συλλυπητήριο μήνυμά του για την τραγωδία. «Ευχαριστώ, αγαπητέ Νίκο, για το συλλυπητήριο μήνυμα» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην οποία παραθέτει επίσης τα συλλυπητήριο μήνυμα του Νίκου Δένδια.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του νωρίτερα στο ίδιο κοινωνικό μέσο είχε εκφράσει βαθύτατη θλίψη για τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες από τη χθεσινή έκρηξη στο ανθρακωρυχείο στην επαρχία Μπαρτίν της Τουρκίας και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. Εξάλλου, γνωστοποιούσε πως είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του, με επιστολή του, στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε αντίστοιχη ανάρτησή της, η τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες «στους αξιότιμους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και στο σύμμαχο ελληνικό λαό» για τα συλλυπητήρια μηνύματα που έστειλαν και την ετοιμότητα να προσφέρουν τη στήριξή τους μετά το τραγικό δυστύχημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί