“Αντί να αυστηροποιούμε τους κανόνες για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων, αυξάνουμε τους κινδύνους”

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα να μην χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος σε όλα τα μηχανήματα έργου Κλαρκ δυνατότητας ανύψωσης μέχρι 2,5 τόνους, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά τη σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος (Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.), προς τους  Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, η προσπάθεια τροποποίησης του καθεστώτος αδειοδότησης και χειρισμού της συγκεκριμένης ειδικότητας μηχανημάτων έργου, που επιχειρείται με το νομοσχέδιο, είναι βιαστική και αδικαιολόγητη.

Θα οδηγήσει δε με βεβαιότητα στην επαύξηση της διακινδύνευσης κατά την εκτέλεση του έργου μεταφοράς και ανύψωσης που ανατίθεται στα συγκεκριμένα μηχανήματα. 

Στην επιστολή τους ζητούν να εγκαταλειφθούν όλες οι προτεινόμενες στο σχέδιο νόμου τροποποιήσεις του ν. 3982/2011 και να ανοίξει ένας οργανωμένος διάλογος για την βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αδειοδότησης των χειριστών μηχανημάτων έργου, όπου θα ακουστούν και οι απόψεις των ίδιων των χειριστών, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος συστήματος, χωρίς, ωστόσο, να υποβαθμίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΓΣΕΕ στην οποία χαρακτηριστικά λέει: «Την ώρα που τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει στη χώρα μας μορφή χιονοστιβάδας, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση με την οποία βάζει τους εργαζόμενους στην κλίνη του Προκρούστη»

Δεδομένων των παραπάνω, ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το αίτημα της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος (Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.) και να ενημερωθεί αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί