«Βροχή» πυραύλων στην Ουκρανία – Φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση


Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις επλήγησαν σήμερα το πρωί από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, την οποία επικαλείται το AFP και η οποία συνέστησε στον πληθυσμό να «παραμείνει στα καταφύγια».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας. «Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και πολλών πόλεων της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών. Το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.\

Τι οδήγησε στις σημερινές επιθέσεις

Αν μόλις ενημερωθήκατε, εδώ είναι μια περίληψη των όσων συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία πριν από τα χτυπήματα της Ρωσίας:

Σάββατο

  • Νωρίς το πρωί, η μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από έκρηξη
  • Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές
  • Τμήματα του τμήματος αυτοκινήτου της γέφυρας, η οποία αποτελεί κεντρικό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Ρωσία το 2014, έπεσαν στην Πίσω Θάλασσα
  • Οι εργασίες για την επισκευή της γέφυρας έχουν ξεκινήσει, με την κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων και ορισμένων τρένων να μπορούν να περάσουν αργότερα μέσα στην ημέρα
  • Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν αιχμηρές αναφορές σε αυτήν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Κυριακή

  • Περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια σημειώθηκαν μετά την έκρηξη, με τουλάχιστον 13 νεκρούς στη νοτιοανατολική πόλη
  • Η Ρωσία έχει επίσης αυξήσει την ασφάλειά της γύρω από τη γέφυρα, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάσσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να επιβλέπει το βασικό πέρασμα προς την κατεχόμενη χερσόνησο
  • Ο Πούτιν κατηγόρησε αργότερα τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας για την επίθεση στη γέφυρα, λέγοντας ότι επρόκειτο για “τρομοκρατική ενέργεια”

Ακολουθεί διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

* Σειρά επαφών για τον Ρώσο πρόεδρο

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί αύριο, Τρίτη, στην Αγία Πετρούπολη τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αυτή την εβδομάδα.

* Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζουν πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας, μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πολλών ουκρανικών πόλεων και της πρωτεύουσας Κιέβου νωρίτερα σήμερα.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι “διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος” στα δίκτυα κοινής ωφελείας, μετά τα ρωσικά “πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές”.

Παράλληλα εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και στην ουκρανική πλευρά δύο μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία.

Οι διακοπές αυτές σημειώνονται στα μεθοριακά περάσματα της Μεντίκα και Κορτσόβα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άνα Μιχάλσκα, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία.

* «Έκλεισε» το ραντεβού των G7

Οι χώρες της G7 σκοπεύουν να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

* Χτυπήθηκε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο

Το κτίριο όπου στεγάζεται το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο επλήγη από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν κάποιος σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από την επίθεση.

* Σε ποιες περιοχές της Ουκρανίας χτύπησαν οι ρωσικοί πύραυλοι

Η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί -εκ των οποίων πάνω από 43 καταρρίφθηκαν- σε μια συνεχιζόμενη επίθεση κατά της χώρας.

Συνεχίζονται οι αναφορές για θύματα μεταξύ των πολιτών και για πλήγματα σε βασικές υποδομές, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για “τρομοκρατική ενέργεια” μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη αυτή.

* Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούν στη ρωσική «βαρβαρότητα»

Τις ώρες που ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει ανελέητα ουκρανικές πόλεις, οι αντιδράσεις κατακλύζουν όλη την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μακρόν επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και εξέφρασε “ακραία ανησυχία” για τις αναφορές για απώλειες αμάχων, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον για την υποστήριξη του Βερολίνου και των άλλων κρατών της G7, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου χαρακτήρισε τα πυραυλικά πλήγματα “πράξη βαρβαρότητας και έγκλημα πολέμου”, προσθέτοντας: “Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Στεκόμαστε στο πλευρό σας, Ουκρανία!”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι επανέλαβε αυτές τις σκέψεις, δηλώνοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων ηγετών είναι “απαράδεκτες” και μια “επίδειξη αδυναμίας από τον [πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν, όχι δύναμης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, η οποία συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία και έχει τη δική της εδαφική περιοχή προσαρτημένη από τη Ρωσία (Υπερδνειστερία), δήλωσε ότι αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι κρουζ με στόχο την Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της. Η Μολδαβία κάλεσε τον απεσταλμένο της Μόσχας στη χώρα για να ζητήσει εξηγήσεις για την παραβίαση, επιβεβαίωσε ο Νίκου Ποπέσκου.

* Ο Πούτιν επιβεβαιώνει τα ρωσικά χτυπήματα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία διενήργησε “τρομοκρατικές ενέργειες” εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση σε μια ζωτικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

“Είναι προφανές πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές”, δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει “σκληρά” σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία.

“Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό”, είπε ο Πούτιν.

* Ουκρανός πρωθυπουργός: Έντεκα βασικές υποδομές χτυπήθηκαν 

“Έντεκα σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής” σε οκτώ διαφορετικές ουκρανικές περιφέρειες συν την πρωτεύουσα Κίεβο επλήγησαν από τους σημερινούς πρωινούς βομβαρδισμούς, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ντένυς Σμύχαλ δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις στην ανάρτησή του στο Telegram.

Λέει ότι “ορισμένες περιοχές είναι αποκομμένες” – με το προσωπικό να εργάζεται επειγόντως για την αποκατάσταση των υπηρεσιών.

Έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχουν αναφέρει αξιωματούχοι στις μεγάλες πόλεις Λβιβ και Χάρκοβο, καθώς και στις περιοχές Χμελνίτσκι, Σούμι και Τερνοπίλ.Έντεκα σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής” σε οκτώ διαφορετικές ουκρανικές περιφέρειες συν την πρωτεύουσα Κίεβο επλήγησαν από τους σημερινούς πρωινούς βομβαρδισμούς, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας.

* «Βαθιά σοκαρισμένος» ο Μπορέλ από τη ρωσική επίθεση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.\

* Λευκορωσία-Ρωσία-Ουκρανία: Ο Λουκασένκο λέει πως θα σχηματίσει μια κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

* Ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση της G7

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η G7 θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση μετά τα χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία και ότι ο ίδιος θα απευθύνει ομιλία.

Γράφοντας στο Twitter, ανέφερε ότι μίλησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G7, και ότι ο Σολτς συμφώνησε να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση της ομάδας.

«Έχει προγραμματιστεί η ομιλία μου, στην οποία θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από [τη Ρωσία]», ανέφερε ο Ζελένσκι.

«Συζητήσαμε επίσης το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη [Ρωσία] και της βοήθειας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών».

* Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: «Απόδειξη αδυναμίας του Πούτιν, όχι ισχύος οι σημερινές ρωσικές επιθέσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κατά των μη στρατιωτικών στόχων σήμερα στην Ουκρανία.

«Η εκτόξευση από την Ρωσία πυραύλων κατά περιοχών αμάχων της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για απόδειξη αδυναμίας του Πούτιν, όχι ισχύος», δηλώνει ο Τζέιμς Κλέβερλι προσθέτοντας ότι είχε συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για να τον διαβεβαιώσει για την «ηθική και πρακτική» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.

* Όλες οι ξένες πρεσβείες στο Κίεβο έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν αμέσως τις υπηρεσίες τους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί