Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Aνακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Παραμονές της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, 10 Οκτωβρίου, η υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνη για τα θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, απέστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία με θέμα τη λειτουργία και την εφημέρευση των Ψυχιατρικών Τμημάτων των νοσοκομείων. Θα περίμενε κάποιος, που έχει έστω και την παραμικρή ιδέα για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, ακατάλληλων χώρων, έλλειψης δομών, ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , να προαναγγέλλεται η γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυσή τους. Αντίθετα, ανάμεσα σε άλλα, η υφυπουργός καλεί του διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές των κλινικών σε «Παρακολούθηση και βελτίωση των δεικτών που αφορούν την μέση διάρκεια νοσηλείας, την κάλυψη των κλινών και τις επανεισαγωγές των ασθενών»! Επίσπευση δηλαδή εξιτηρίων για να βελτιωθούν οι «δείκτες» μέσης διάρκειας νοσηλείας και πιέσεις για «κόψιμο» ασθενών στα επείγοντα για να μην επανεισαχθούν και χαλάσουν τα νούμερα! Έτσι λύνει η κυβέρνηση το πρόβλημα της υπερχείλισης των ψυχιατρικών κλινικών με ασθενείς, τα ράντζα στους διαδρόμους! Λες και οι ελάχιστοι ψυχίατροι που έχουν απομείνει στα δημόσια νοσοκομεία (3 ενεργοί και η διευθύντρια αυτή τη στιγμή στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ-τη μεγαλύτερη κλινική στην Κρήτη και 2 μόνο παιδοψυχίατροι να κρατάνε ανοιχτή την μοναδική παιδοψυχιατρική κλινική στην Κρήτη) κρατάνε τους ασθενείς στις κλινικές, σε αυτές τις απαράδεκτες για την ψυχική υγεία και την αξιοπρέπεια συνθήκες, για να χαλάνε τα νούμερα του Υπουργείου και όχι γιατί οι υπάρχουσες κλινικές, δομές και υπηρεσίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών που ολοένα και αυξάνονται! 

Δεν μας λέει όμως η κα Ράπτη, οι «κοινοτικές μονάδες του Τομέα Ψυχικής Υγείας» που προτρέπει να παραπέμπονται οι ασθενείς όταν εξέλθουν, «ώστε να διασφαλίζεται η πρόληψη των υποτροπών και επανεισαγωγών» ποιες είναι; Για την περίπτωση του Ηρακλείου το ΚΨΥ που αριθμεί πλέον 1 μόνο ψυχίατρο ή το ΚοιΚΕΨΥΠΕ στο οποίο έχει μείνει 1 παιδοψυχίατρος ιδιώτης με σύμβαση;! Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που παραμένουν στις ψυχιατρικές κλινικές και μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους λόγω ανυπαρξίας δημόσιων δομών χρόνιας φιλοξενίας (ηλικιωμένων, χρονίως ψυχικά πασχόντων, αστέγων ψυχικά πασχόντων) όταν στο Ηράκλειο υπάρχει μόνο 1 ξενώνας και 2 διαμερίσματα για βραχεία ψυχοκοινωνική αποκατάσταση που αριθμούν 10 και 6 θέσεις αντίστοιχα για όλο το νομό Ηρακλείου; 

Αναρωτιόμαστε ακόμα …σε ποιόν απευθύνεται η υφυπουργός όταν εγκαλεί «Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στελέχωσης των ψυχιατρικών Τμημάτων» ; Άραγε ποιος τα εμποδίζει να καλυφθούν, αν δεν είναι οι ελάχιστες μόνιμες θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, που δεν προκηρύσσονται ποτέ στο σύνολό τους αλλά πάντα επιχειρούνται προσωρινές λύσεις όπως τα επικουρικά, οι συμβάσεις με μπλοκάκι και τελευταία η ειδικότητα των νοσηλευτών. Για να μας λύσει αργότερα την απορία…: «Σε περίπτωση που απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση, να εξεταστεί η μετακίνηση τουλάχιστον κατά την εφημέρευση του ιατρικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.» Για τόση «ενίσχυση» της ψυχικής υγείας μιλάμε… Να μετακινηθεί το ήδη υπάρχον εξαντλημένο προσωπικό από τη μία υποστελεχωμένη μονάδα στην άλλη, ίσα-ίσα για να βγαίνει το πρόγραμμα.

Μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν οι «οδηγίες» που αποδεικνύουν ότι ο ευαίσθητος και κρίσιμος τομέας της ψυχικής υγείας αντιμετωπίζεται σαν κόστος που πρέπει να ελαττωθεί και για το σκοπό αυτό αξιολογείται με «δείκτες». Ότι οι ΣΔΙΤ που ανθίζουν στην ψυχική υγεία και εμφανίζονται ως «σωτήριες λύσεις» στα κενά που συνειδητά δημιουργήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, δίνουν προσωρινές, αποσπασματικές απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα, εισάγοντας ακόμα πιο έντονα το κριτήριο της αγοράς στη δημόσια υγεία.

Είναι ντροπή το 2022, όταν εδώ και χρόνια είναι γνωστό το επερχόμενο «τσουνάμι» ψυχικών νοσημάτων, οι δομές ψυχικής υγείας στο νομό μας και πανελλαδικά όχι μόνο να μην ενισχύονται, αλλά να υποβαθμίζονται και να αξιολογούνται με κριτήριο τη μείωση του κόστους εις βάρος της υγείας των ασθενών και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών. 

Διεκδικούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και δημιουργία νέων όπου απαιτείται: ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και προσωπικό ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών
  • Ολοκλήρωση της επέκτασης του τμήματος Οξέων 
  • Επέκταση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλής νοσηλείας παιδιών και εφήβων 
  •  Άνοιγμα δομών χρόνιας φιλοξενίας ασθενών (ξενώνες, οικοτροφεία, δομές για χρονίως πάσχοντες)
  • Άνοιγμα Ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου
  • Άνοιγμα ειδικής κλινικής απεξάρτησης (detox)
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των πρωτοβάθμιων δομών ψυχικής υγείας ενηλίκων και παιδιών-εφήβων (ΚΨΥ, ΚοιΚεΨυΠΕ)
  • Επιστροφή των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί