Έκρηξη και μεγάλη φωτιά στη γέφυρα που συνδέει Κριμαία με Ρωσία (βίντεο)

Τεράστια έκρηξη προκάλεσε μεγάλης έκτασης φωτιά στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Στενό του Κερτς. Εικόνες από το σημείο δείχνουν τουλάχιστον επτά βαγόνια τρένου τυλιγμένα στις φλόγες. 

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, που άνοιξε το 2018 κι έχει σχεδιαστεί για τη σύνδεση της χερσονήσου της Κριμαίας με το δίκτυο συγκοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά.

Η έκρηξη, για την οποία αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά, σημειώθηκε γύρω στις έξι το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, ενώ ένα τρένο διέσχιζε τη γέφυρα, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές τι την προκάλεσε.

Μερικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν μια δεύτερη φωτιά σε κάποια απόσταση από το κύριο μέτωπο.

Η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων Tass ανέφερε ότι εμπλέκεται ένα βυτιοφόρο καυσίμων. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μία δεξαμενή καυσίμων σε βαγόνια στην ουρά του τρένου πυρπολήθηκε σε ένα από τα τμήματα της γέφυρας της Κριμαίας», δήλωσε ο Όλεγκ Κριουτσκόφ, σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο τμήματα του δρόμου κατέρρευσαν μερικώς, ενώ το τόξο πάνω από το χερσαίο τμήμα της γέφυρας δεν υπέστη ζημιές.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο ήδη και τοπικοί αξιωματούχοι στην Κριμαία κάνουν λόγο για «ουκρανικό δάκτυλο», ενώ και ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ό,τι ανήκει στη ρωσική κατοχή πρέπει να εκδιωχθεί».

Από τις εικόνες προκύπτουν υποψίες περί δολιοφθοράς. Σε βίντεο στο Telegram φαίνεται ένα φορτηγό στο επίκεντρο της έκρηξης, αλλά δεν ήταν σαφές εάν το ίδιο το φορτηγό εξερράγη ή βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Η γέφυρα είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά συμβολική για τη Ρωσία και μια σημαντική οδός για τις υλικοτεχνικές προμήθειες των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και στη νότια κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία. Η ζημιά στη σιδηροδρομική γραμμή αφήνει τις ρωσικές δυνάμεις στο νότο με μειωμένες δυνατότητες  ανεφοδιασμού. 

Τη γέφυρα εγκαινίασε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το έργο κόστισε δισεκατομμύρια.

Η έκρηξη σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια και εν μέσω αυξανόμενης κριτικής στη Μόσχα για το πόλεμο με την Ουκρανία, μετά από μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, τις τελευταίες εβδομάδες.

Αμέσως μετά την έκρηξη εμφανίστηκαν αναφορές για κατοίκους στην Κριμαία που σπεύδουν στα πρατήρια βενζίνης ανησυχώντας για την έλλειψη καυσίμων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί