Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για τους σεισμόπληκτους

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης “Για την ουσιαστική  στήριξη των πληγέντων από τον  σεισμό  του 2021 και την  αποκατάσταση  των ζημιών”, που κατατέθηκε για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Για την ουσιαστική  στήριξη των πληγέντων από τον  σεισμό  του 2021 και την  αποκατάσταση  των ζημιών.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη, 

Ένα χρόνο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι,  οι  άνθρωποι ακόμη μετρούν τις πληγές τους και βιώνουν τις συνέπειες της ανάλγητης πολιτικής του κράτους που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες και τις λογαριάζει με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

 Συγκεκριμένα: Οι μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί, οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ και να αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού η επιδοτούμενη δαπάνη επισκευής δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια το πραγματικό συνολικό κόστος.  Οι σεισμόπληκτοι πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι, να επωμιστούν το κόστος – που είναι απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες- για την έκδοση Άδειας Επισκευής, να χρεωθούν στις τράπεζες με υπόθηκα δάνεια, ενώ  οι οικονομικά ασθενέστεροι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Ταυτόχρονα,  προβλήματα υπάρχουν και στην επιδότηση ενοικίου. Την ίδια στιγμή, η σοβαρή υποστελέχωση της ΤΑΕΦΚ, με ελάχιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχει ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων, παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων. 

Οι επαγγελματίες και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πάρει αποζημίωση,  την ώρα που στην κυριολεξία έχουν γονατίσει από την τεράστια ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και σε όλα τα είδη και από την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, ενώ όπως οι ίδιοι οι μικροεπαγγελματίες αναφέρουν δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει η διαδικασία με την Περιφέρεια για την αποζημίωσή τους. 

Επίσης, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών για τους κατοίκους π.χ. Φράγμα Παρτίρων. 

Αντίστοιχα, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη, π.χ. η κατεδάφιση των σχολικών μονάδων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές (1ο Γυμνάσιο και 1ο Δ.Σ. Αρκαλοχωρίου) και η ανέγερση στη θέση τους νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και η αποκατάσταση – αναστήλωση του σχολείου του Θραψανού που ανήκει στα Νεώτερα Μνημεία. 

 Ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές του νησιού πχ στη Σητεία, όπου μετά τον σεισμό στις 12 Οκτωβρίου 2021 ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, παρά τις όποιες εξαγγελίες κυβέρνησης και Τοπικής – Περιφερειακής Διοίκησης. Για παράδειγμα προβλήματα στα σχολικά κτίρια, όπως το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Σητείας, που κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό. Εκεί συστεγαζόταν και το ΔΙΕΚ καθώς και το Εσπερινό Γενικό Λύκειο. 

Εν τω μεταξύ, λόγω όλων των παραπάνω, τα χωριά στον δήμο Μινώα ερημώνουν,  αφού οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική  δυνατότητα επισκευής των σπιτιών  τους, πολύς κόσμος έχει μετακινηθεί και ταυτόχρονα ανησυχεί αντιλαμβανόμενος τα κυβερνητικά σχέδια για «ανασυγκρότηση» της περιοχής που να εξυπηρετεί το κεφάλαιο, με δεδομένο την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Σε αυτήν την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης, συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ, ενώ σε Περιφέρεια και δήμους οι δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ από κοινού προωθούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. 

Οι βαρύγδουπες -χωρίς αντίκρισμα- υποσχέσεις των κυβερνώντων, τα λόγια συμπάθειας της περιφερειακής αρχής, οι  διαπιστώσεις και τα  ευχολόγια,  χωρίς να ειπωθούν και να καταγγελθούν οι ευθύνες με το όνομά τους, δεν αγγίζουν καν τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων που βιώνουν τη σκληρή καθημερινότητα της επιβίωσης.

Για όλα αυτά,  οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης:

  • Ζητούμε να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας στις σεισμόπληκτες περιοχές. 
  • Επιπλέον, καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση για την κοροϊδία της κυβέρνησης με τις ψευτοεπιδοτήσεις που δίνονται με το σταγονόμετρο «στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας». Κοροϊδία, που έχει και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των ομίλων. 
  • Με απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο να δηλώσει τη στήριξή του στα συγκεκριμένα αιτήματα που οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στα χωριά, οι Επιτροπές Αγώνα σεισμόπληκτων, έχουν διατυπώσει, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται
  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας: κατοικιών, καλλιεργειών, σταθερού/ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων, εμπορευμάτων/υποδομών μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές του σεισμού της 24/7/21. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Αποκατάσταση δημόσιων κτηρίων/υποδομών.

• Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

• Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος από την εκδήλωση του σεισμού μέχρι σήμερα. Στήριξη των ανέργων.

  • Απαλλαγή από φόρους, δημοτικά τέλη, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο, αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

• Κατεδάφιση κατεδαφιστέων κτισμάτων με ευθύνη του κράτους, χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

• Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό, με ευθύνη του κράτους. Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων σχολείων (Δημοτικό Θραψανού, 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου), καμία υποβάθμιση/συγχώνευση σχολείων. Στελέχωση/λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων. Χώροι άθλησης, πολιτισμού και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής. 

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
  • Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον νομό και συνολικά στην Κρήτη, με κρατική χρηματοδότηση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί