«Διαπιστώνονται σοβαρά παραπτώματα και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων»: Απόφαση κόλαφος από το Ευρωκοινοβούλιο για την Frontex

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για άρνηση των ευρωβουλευτών να ψηφίζουν υπέρ της εκκαθαρίσεως του προϋπολογισμού της Frontex. Την ίδια ώρα διαπιστώνει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ενώ αναφέρει την πραγμάτωση περιστατικών αυτοκτονίας μελών του προσωπικού του οργανισμού τα οποία είχαν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση. Φαίνεται έτσι πως η Frontex συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ερευνών.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση για εκκαθάριση του προϋπολογισμού για το 2020 καθώς «διαπιστώνονται σοβαρά παραπτώματα, πιθανά δομικά προβλήματα και   υπό την προηγούμενη ηγεσία», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε να δώσει θετική σύσταση για τη λεγόμενη «απαλλαγή» για τον προϋπολογισμό του 2020 του οργανισμού ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, Frontex, με 12 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «επιθυμούν να δοθεί συνέχεια στις έρευνες για τις δραστηριότητες του οργανισμού (σ.σ. Frontex) στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με εκθέσεις θεσμικών οργάνων των κρατών – μελών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιούνταν επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων σε τμήματα όπου, ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν επαναπροωθήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή OLAF δηλαδή η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) σε πόρισμά εξέθετε την Frontex, φανερώνοντας την εμπλοκή της σε υποθέσεις βίαιων επαναπροωθήσεων μαζί με το ελληνικό λιμενικό. Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Frontex Λετζερί παραιτήθηκε.

Στην έκθεσή τους για την απαλλαγή, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει εφαρμόσει ορισμένες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, ζητούν την αναστολή των δραστηριοτήτων στήριξης του Frontex στην Ουγγαρία (επιστροφές), δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα, και επιθυμούν να δοθεί συνέχεια στις έρευνες για τις δραστηριότητες του οργανισμού στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με εκθέσεις θεσμικών οργάνων των κρατών μελών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιούνταν επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων σε τμήματα όπου, ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν επαναπροωθήσεις.

Η επιτροπή σημειώνει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με περιστατικό αυτοκτονίας μέλους του προσωπικού. Η αυτοκτονία σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετίζεται με υπόθεση καταγγελιών σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται πως «οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το περιστατικό της αυτοκτονίας μέλους του προσωπικού, η οποία σχετίζεται με καταγγελίες για πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης, και χαιρετίζουν την επανέναρξη της σχετικής έρευνας από τη νέα ηγεσία. Επισημαίνουν ότι το 2020 αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον Οργανισμό, για 15 εκ των οποίων οι φάκελοι έκλεισαν χωρίς περαιτέρω ενέργειες».

Καταλήγοντας, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον διορισμό της νέας προσωρινής εκτελεστικής διευθύντριας της Frontex τον Ιούλιο του 2022, καθώς και τις «θετικές αλλαγές όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τον τρόπο διαχείρισης εντός του οργανισμού. Χαιρετίζουν ακόμη τη δέσμευση της νέας ηγεσίας για διορθωτικές ενέργειες, οι οποίες ευελπιστούν να διορθώσουν τα δομικά προβλήματα του Οργανισμού».

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί