Αλ. Τσίπρας σε Μπορέλ: Δεν φτάνουν οι δηλώσεις, να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία

Τα μείζονα θέματα που αφορούν στην όλο και κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και στη στάση της ΕΕ, απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, στο περιθώριο Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας στο PES: Ευρωομόλογο για την κρίση – Κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Ζοζέπ Μπορέλ ότι δεν μπορεί η ΕΕ να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα, στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

Όσον αφορά στο προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. 

Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ, σημείωσε στον Ζοζέπ Μπορέλ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να καταθέσει σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής και να αναπτύξει μια ουσιαστική πολιτική στρατηγικής αυτονομίας. Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια θετική πρωτοβουλία, αλλά το κρίσιμο είναι η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ενώ τόνισε ότι η ίδια ευρωπαϊκή προοπτική χρειάζεται και για την Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, στις οποίες όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί