Νοσηλευτές Δ.Ε. Βενιζελείου: Διαμαρτυρία για την απαξίωσή τους από το υπουργείο

Οι νοσηλευτές Δ.Ε. κατηγορίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου συνέταξαν και συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο, την ΥΠΕ Κρήτης, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη νοσηλευτική υπηρεσία, σημειώνοντας ότι το υπουργείο, με απόφασή του, τους υποβαθμίζει και απαξιώνει, ως “βοηθούς”, ενώ κάνουν όλες τις νοσηλευτικές εργασίες.

Η επιστολή

ΠΡΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

7Η ΥΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δυνάμει της υπ αριθ. Γ 6/Γ.Ποικ.46040/φεκ β’ 4209/08.08.2022 Υπουργικής Απόφασης ορίστηκε το καθηκοντολόγιο «Βοηθών» Νοσηλευτών/τριών που υπηρετούν σε όλα τα Νοσοκομεία και λοιπά Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ε.Σ.Υ καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

‘Όπως γνωρίζετε, στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία περίπου το 50% του συνολικού Νοσηλευτικού Προσωπικού αποτελείται από επαγγελματίες Υγείας ΔΕ που στο ΦΕΚ χαρακτηρίζονται «Βοηθοί» Νοσηλευτών.

Η απόφαση αυτή δεν απηχεί, ούτε στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών  κατάρτισης των Νοσηλευτών/τριών, αλλά ούτε και την καθημερινή επαγγελματική πρακτική των Νοσοκομείων όπου συστηματικά  χιλιάδες Νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα Υγείας και ειδικότερα στο Βενιζέλειο Πανάνειο Νοσοκομείο διενεργούν τις  ΙΔΙΕΣ Νοσηλευτικές Πράξεις και διεργασίες με αυτές των ΤΕ και ΠΕ Νοσηλευτών.

Αναφέροντας ενδεικτικά:   

  1. Διαλύσεις και χορήγηση κυτταροστατικών  φάρμακων (χημειοθεραπείες)  
  2. Μεταγγίσεις αίματος, πλάσματος, αιμοπεταλίων σε νοσηλευόμενους ασθενείς στα τμήματα του Νοσοκομείου όπως Α Παθολογική, Β Παθολογική, Αιματολογική, Ογκολογική,  Χειρουργική Κλινική, Επείγοντα, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα  Τεχνητού Νεφρού  κτλ και σε ασθενείς ημερησίας νοσηλείας όπως Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.
  3. Αιμοληψίες εργαστηριακών εξετάσεων και αιμοκαλλιεργειών
  4. Τοποθέτηση περιφερικής γραμμής και  ειδικής βελόνης για χρησιμοποίηση μόνιμης κεντρικής φλεβικής γραμμής port-a-cath.
  5. Χορήγηση φαρμάκων ενδοφλεβίως, από κεντρική φλεβική γραμμή,  ενδομυϊκώς, υποδόριως και από στόματος σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και στις κλινικές COVID.
  6. Περιποίηση κεντρικών φλεβικών γραμμών όπως port-a-cath, picc-line, hickman, μηριαία, σφραγίτιδας, υποκλείδιας κεντρικής γραμμής.
  7. Εργαλειοδότηση για τοποθέτηση μηριαίας, σφραγίτιδας καθώς και για αφαίρεση των προηγούμενων.
  8. Περιποίηση και αλλαγή τραυμάτων
  9. Καθορισμός Ομάδας Αίματος και Νοσηλευτικές Διεργασίες ώστε να λειτουργεί η Κεντρική Αιμοδοσία Κρήτης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
  10. Τοποθέτηση ουροκαθετήρα σε ασθενείς γυναίκες και σε συνεργασία με τον ιατρό στους άνδρες ασθενείς καθώς και αφαίρεση των παραπάνω.
  11. Αναρροφήσεις από τραχειοτομία.
  12. Λήψη δείγματος με την διαδικασία Ο.Ν.Π.-εκτέλεση οστεομυελικών βιοψιών
  13. Εκπαίδευση  φοιτητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για πρακτική άσκηση νοσηλευτικών καθηκόντων
  14. ΚΑΡΠΑ και ηλεκτρική ανάταξη σε επείγουσες καταστάσεις
  15. Παροχή πρώτων βοηθειών σε έκτακτα περιστατικά των ασθενών π.χ αλλεργίες, ανακοπές κτλ.
  16. Εργαλειοδότηση των χειρουργείων που διενεργούνται στο Νοσοκομείο.
  17. Αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων και τακτοποίηση διαχωριστικών πακέτων (σετ) για την χρησιμοποίηση τους σε κάθε χειρουργική επέμβαση
  18.  Χρησιμοποίηση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού όπως Hood, Αντλίες χορήγησης φαρμάκων, Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης, Μηχανημάτων διασταύρωσης αίματος και Μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στα τμήματα όπως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Γαστρεντερολογικό κτλ.  

Και άλλες Νοσηλευτικές Πράξεις και Διεργασίες για την αποτελεσματικότερη και ποιοτική παροχή φροντίδας των ασθενών.

Αποδεικνύεται λοιπόν καθημερινά ότι ασκούμε

ΠΑΓΙΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ,ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ,ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ Ή ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.     

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης και ζητούμε άμεσα να απαντήσει η Διοίκηση του  Νοσοκομείου, αν ενστερνίζεται την εν λόγω απόφαση, την κατά τα λοιπά υποτιμητική και απαξιωτική αντιμετώπιση μας ως «βοηθητικό προσωπικό» και την ανεπίτρεπτη σε βάρος μας συνταγματική διάκριση και αδικία και να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την ανάκληση του ΦΕΚ ως αδύνατη προς την εφαρμογή και υλοποίηση του.  

Σε διαφορετική περίπτωση θα καλέσουμε τα μέλη μας να εφαρμόσουμε την Νομοθεσία και να εκτελούν μόνο τις Νοσηλευτικές Πράξεις που συμπεριλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο.

Ζητούμε  να αναγνωρίσετε έμπρακτα την προσφορά των Νοσηλευτών ΔΕ.

Και να επισημανθεί  ότι παρόλο που διενεργούνται Ίδιες Νοσηλευτικές Πράξεις από ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό η Αμοιβή δεν είναι Ισάξια.    

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί