Με καθυστέρηση και λάθος τρόπο η προκήρυξη φωτοβολταϊκών μικρών παραγωγών στην Κρήτη

Προειδοποίηση Χάρη Μαμουλάκη: «Με το να μην ακολουθούνται ανταγωνιστικές διαδικασίες αλλά η τακτική του ‘’όποιος προλάβει’’ είναι πολύ πιθανή η κατάρρευση του συστήματος κατάθεσης προσφορών»

Συζητήθηκε στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χ​άρης Μαμουλάκης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναδεικνύοντας την βούληση της Κυβέρνησης ΝΔ να μην ακολουθήσει ανταγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περίπτωση της Κρήτης.

«Με έναν και πλέον χρόνο καθυστέρηση και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις πληθωριστικές πιέσεις που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα για τους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικούς ρεύματος, η κυβέρνηση προχωράει τη διαδικασία προσφορών σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού, μέχρι την εξάντληση της συνολικής ισχύος 140 MW που έχει προσδιοριστεί για την Κρήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Παράλληλα, με την επιλογή της να μην ακολουθηθεί ανταγωνιστική διαδικασία αλλά η τακτική του first come first served, όποιος προλάβει δηλαδή, είναι πολύ πιθανή η κατάρρευση του συστήματος όπως κατ’ επανάληψη έχουμε διαπιστώσει σε ανάλογες διαδικασίες.».

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο Χάρης Μαμουλάκης ζητούσε απαντήσεις για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα επιλεγούν οι επενδυτές που θα λάβουν λειτουργική στήριξη για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα που θα ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, καθώς και τα κριτήρια προσδιορισμού των τιμών στις προσφορές σύνδεσης, που όπως τόνισε «Πρέπει να έχουν ως με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος για τον καταναλωτή και την εθνική οικονομία.».

Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ανέφερε ότι πιστεύει πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο σύστημα, η «ταρίφα» των μικρών επενδυτών θα είναι ανάλογη με αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ απέφυγε να πει το παραμικρό για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση – του ενός και πλέον έτους – με την οποία προχωράει η διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί