ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου: Πολλαπλή η κρίση για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής

Απολογισμός περιοδείας Ολ.Τελιγιορίδου στο Ηράκλειο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη περιοδεία της αν. τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Ν. Ηρακλείου

Δείτε:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Περιοδεία Τελιγιορίδου στο Ηράκλειο- Άμεση ανάγκη για πολιτική αλλαγή, το μήνυμα του αγροτικού κόσμου (ΦΩΤΟ)

Το πρόγραμμα της περιοδείας οργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την συνεργασία των ΟΜ Γόρτυνας και Αρχανών Αστερουσίων.

Ειδικότερα η κ. Τελιγιορίδου (την Δευτέρα 26/9/2022), μαζί με τους βουλευτές του Νομού Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και εκπρόσωπους της Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Αποστολάκη, Μ. Μανουρά, Β. Σμώκο, Γ.Σκουλά, Ι.Ρουμπελάκη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκαν στο Ηράκλειο, τα γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και την Τρίτη 27/9/2022 έγινε συνάντηση με παραγωγούς θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών στην Μεσαρά και τον Αγροτικό Συν/μο Αστερουσίων «Φαμελιά Αστερουσίων».

Η κ. Τελιγιορίδου είχε την ευκαιρία θα ενημερωθεί για τα τρέχοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα που απασχολούν το αγροτικό κόσμο της Κρήτης και όχι μόνο, με αιχμή το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, την έλλειψη των εργατών γης, την έλλειψη ρευστότητας, το μεγάλο πρόβλημα του νερού στον κάμπο της Μεσαράς, το οξυμένο πρόβλημα με τον δάκο, που ναρκοθετεί την παραγωγή ελαιολάδου κλπ.

Επίσης τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση του ρόλου και της λειτουργίας των οργανισμών και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, για την δικαιότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η άμεση αποζημίωση των αμπελουργών, η ομαλότητα στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εξασφάλιση της κανονικότητας των πληρωμών, η ταχύτερη επίλυση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν την εφαρμογή των δασικών χαρτών στην Κρήτη κλπ

Η κ. Τελιγιορίδου κατά τις ανοικτές πολιτικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις Αρχάνες και στον Πλάτανο, με την συμμετοχή πολλών κατοίκων και φορέων της περιοχής, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής, τόνισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος διέρχεται μια πολλαπλή κρίση που για να ξεπεραστεί απαιτείται:

– Ενίσχυση των μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων

– Τόνωση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών,

– Ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού δυναμικού

– Ορθολογική χρήση του νερού

– Επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση

– Προώθηση νέων πρακτικών

– Αύξηση της ρευστότητας

– Χτύπημα των ελληνοποιήσεων και της παραοικονομίας

– Ενίσχυση της μεταποίησης, τυποποίησης και διανομής

– Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό (ιδιαίτερα στην Κρήτη)

– Στόχευση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα ενισχύουν το αγροτικό εισόδημα και θα είναι προσιτά στον καταναλωτή

Τέλος η κ. Τελεγιορίδου επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας που δοκιμάζεται και παλεύει για να επιβιώσει.

Πιστεύουμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα μας που θα έχει τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής είναι πολυσήμαντος και απαραίτητος, αφενός μεν για την διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού και αφετέρου μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Ομάδα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί