Προσωπικά υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους από covid- Η μελέτη Λύτρα και η δήλωση – πολιτική που τον ενοχοποιεί (βίντεο)

Βαρύτατα εκτεθειμένος βρίσκεται για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την διαχείριση πανδημίας της, μετά και τη δημοσιοποίηση του δεύτερου μέρους της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα (το οποίο υπογράφει μόνο ο δεύτερος), καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα της Βουλής είχε ξεστομίσει ότι είτε κάποιος ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκεται διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ είτε εκτός είναι το ίδιο.

Δείτε για το πρώτο μέρος της μελέτης:

 Μελέτη -βόμβα από Τσιόδρα εκθέτει τον Μητσοτάκη: 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ

Α. Τσίπρας για Μητσοτάκη: Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; – Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους

Βαρύτατα εκτεθειμένο το Μαξίμου μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Λύτρας: «Δώσαμε τη μελέτη για το ΕΣΥ σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα, μεταξύ των ασθενών που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%).

Αποκαρδιωτικά και ενδεικτικά της κάκιστης κατάστασης, στην οποία βρέθηκε εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας αλλά και συνεχίζει να βρίσκεται παρά την σημερινή ύφεση το ΕΣΥ, είναι τα στοιχεία και για όσους διασωληνώθηκαν εντός ΜΕΘ, καθώς το 72,7% των ασθενών (9.382 άνθρωποι) έχασαν τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας33.111 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Το 97,7% των ασθενών που διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ πέθανε.
  • Το 72,7% των ασθενών που διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ πέθανε.
  • Το 74,7% των ασθενών που διασωληνώθηκε γενικά πέθανε (10.466 από 14.011).
  • Η θνητότητα στην επαρχία είναι +64% σε σχέση με την Αθήνα (+36% στην προηγούμενη μελέτη).
  • Σημειώθηκε επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% την περίοδο 1/9/2021 έως 4/4/2022 σε σχέση με αρχή πανδημίας έως Μάιο 2021.

Ο πρωθυπουργός σε μια στιγμή ανεμελιάς από αυτές που συνήθιζε και κατά τη διάρκεια του lockdown, τον Δεκέμβριο του 2021 απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα αναφορικά με σχεδόν 150 ασθενείς οι οποίοι τότε, ήταν «πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» και για τους οποίους σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε εικόνα «αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους», ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκονται «σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα».

Στη συνέχεια έφτασε μάλιστα να δηλώσει το αμίμητο: «Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς αυτούς σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, αποδείχθηκε ότι έλεγε ωμά ψέματα στη Βουλή, καθώς είχε και ενδείξεις και αποδείξεις. Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter είχε δημοσιεύσει μελέτη την οποία διενεργούσε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και άμεσο συνομιλητή του πρωθυπουργού για τα θέματα της πανδημίας, Σωτήρη Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία, τότε, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Λύτρας ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι η ανάλυση είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου του ίδιου έτους. Με λίγα λόγια επτά μήνες μετά τη διενέργεια της εν λόγω μελέτης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή προσποιούμενος τον ανήξερο και λέγοντας χονδροειδή ψέματα στον ελληνικό λαό.

Σήμερα λοιπόν το δεύτερο μέρος της παραπάνω μελέτης έρχεται να διαλύσει αντίθετη άποψη σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπους και υλικοτεχνική υποδομή, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται στη ΝΔ, καθώς εκτός από τα τόσα δημοσιεύματα τα οποία αναδεικνύουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, το προετοιμάζει ώστε να γίνει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι 3.000 παιδιά περιμένουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες. Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και παραθέτει πίνακα με τους θανάτους στην Ελλάδα από κορωνοϊό.

Η μελέτη Λύτρα

όλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και το δεύτερο μέρος της μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα, αναφορικά με την θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοιό σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, έως τον Απρίλιο 2022. Καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε την αυξημένη θνητότητα στη χώρα αλλά και την μακάβρια διαπίστωση, ότι όσοι δεν κατάφεραν να διασωληνωθούν, πέθαναν σχεδόν όλοι.

Η αναιμική διαχείριση της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται με στοιχεία και νούμερα. Τονίζει την περαιτέρω επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Η μελέτη που αυτή τη φορά υπογράφεται μόνο από τον Θοδωρή Λύτρα αναδεικνύει επίσης ότι το 21% υπερ πολλαπλασιάζεται στην επαρχία, αγγίζοντας το 64%.

Δηλαδή ένας ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην επαρχία η πιθανότητα να καταλήξει ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά αυτή ήταν στο 36%, όπως είχε αναλυθεί στο προηγούμενο στάδιο της έρευνας.

Όπως παρατηρεί και εξηγεί σε σχετική ανάρτηση ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας η κλιμάκωση της θνητότητας παραμένει ολόιδια «όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης».

λυτρας

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι στα ευρήματα της έρευνας ξεκαθαρίζεται ότι αναφορικά με εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο υπογραμμίζεται, πως εάν κάποιος έχει την «ατυχία» να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η «ποιότητα της περίθαλψης  που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».

Τα στοιχεία αυτά που αναλύονται σε σχετικούς πίνακες είναι «χαστούκι» για το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ αφού, «μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτέμβρη η διαφορά επαρχίας – Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

«Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» καταλήγει αιχμηρά ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα στη μελέτη καταγράφεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021.

Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η μελέτη αφορά σε 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Μεταξύ εκείνων που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001).

Τέλος, η ηλικία συνδέθηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται η αμίμητη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ισχυριστεί ότι είτε κάποιος βρίσκεται σε ΜΕΘ είτε σε κρεβάτι πρόχειρα διασωληνωμένος είναι το ίδιο πράγμα ,από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί