«Απομνημονεύματα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Βιάννο»

Το Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Βιάννου, διοργανώνει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων στη Βιάννο, την παρουσίαση του βιβλίου 

«Απομνημονεύματα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Βιάννο»

του Νίκου Κατσαράκη (1903-1986).

Θα μιλήσουν: 

Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ

Βαγγέλης Τζούκας, ιστορικός, καθηγητής ΕΑΠ

Άννα Μανουκάκη Μεταξάκη, φιλόλογος, ιστορική ερευνήτρια, επιμελήτρια της έκδοσης

Θα γίνουν χαιρετισμοί.

Το βιβλίο αυτό που αποτελεί μια σημαντική καταγραφή γι’ αυτή την τόσο τραγική και συγχρόνως ιστορικά ενδιαφέρουσα σελίδα της ιστορίας του τόπου μας, την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Βιάννο, από έναν μάλιστα πρωταγωνιστή των γεγονότων, έρχεται από την ιστορική ερευνήτρια και συγγραφέα Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη.

Το νέο αυτό βιβλίο αποκαλύπτει πολλά στοιχεία και πτυχές από την περίοδο εκείνη στην πολύπαθη περιοχή του νησιού μας. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται:

«Ο Νίκος Κατσαράκης υπήρξε ηγετική προσωπικότητα στην περιοχή Βιάννου της Κρήτης, όπου η ναζιστική κατοχή άφησε πάνω από 450 νεκρούς σε μεμονωμένες και μαζικές εκτελέσεις. Διωγμένος από τη Νομική Σχολή Αθηνών, αποκηρυγμένο και καταζητούμενο πρόσωπο από τις δυνάμεις κατοχής, βρισκόταν στο βουνό όταν συνέβησαν οι αγριότητες του Σεπτεμβρίου του 1943. Στα χειρόγραφα απομνημονεύματά του, που φυλάσσονται από τον γιο του Γιώργο Κατσαράκη, περιγράφει τα γεγονότα με ανατριχιαστική λεπτομέρεια και με την εγκυρότητα αυτού που τα έζησε από πρώτο χέρι. Επώνυμοι αγρότες, αγωνιστές, άνθρωποι με παιδεία, ζωντανοί και νεκροί ήρωες, χαροκαμένες γιαγιάδες, μάνες, αδελφές, χήρες ορφανά και ξεκληρισμένα χωριά παρελαύνουν  από τις σελίδες του βιβλίου με τη δύναμη ενός παρόντος μάρτυρα που ποτέ δεν εξαίρει τον δικό του αποφασιστικό ρόλο. Στα απομνημονεύματα του Νίκου Κατσαράκη το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ζωντανεύει όχι μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και ως ένα βίωμα που καθηλώνει τον αναγνώστη.»

Η επιμελήτρια της έκδοσης γράφει για τον Νίκο Κατσαράκη:

«Η τελευταία του προσφορά στην ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη στους λαϊκούς αγώνες και στην αγαπημένη του Βιάννο είναι τα Απομνημονεύματά του, που τα έγραψε όχι για να ερμηνεύσει τη στάση του ή να απαντήσει στους επικριτές του, αλλά και για να αποτελέσουν «ες αεί» μια ιστορική μαρτυρία».

Τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» νιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε τον αγαπητό μας Γιώργο Κατσαράκη, γιο του συγγραφέα, για την απόφασή του να εκδώσει το βιβλίο αυτό και να προσφέρει τόσο στους Βιαννίτες, όσο και στους ιστορικούς και μελετητές της περιόδου αυτής μια πολύτιμη ιστορική πηγή.

Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του βιβλίου στο Ίδρυμα προκειμένου να το διαθέσει και από τα έσοδα να ενισχυθεί η δράση του. Η κίνηση αυτή είναι κάτι που μας συγκινεί ιδιαίτερα λόγω και του συμβολισμού της.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί