“Καθαρές κουβέντες ή κι άλλες μαγικές λύσεις για τις προστατευόμενες περιοχές;”

Ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις προστατευόμενες περιοχές:

Καθαρές κουβέντες ή κι άλλες μαγικές λύσεις για τις προστατευόμενες περιοχές;

Η κοινωνία των Χανίων φαίνεται να ξεπερνά το παλιό ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον». Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι δυναμώνουν και πληθαίνουν οι φωνές για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, του ιδιαίτερα προικισμένου νομού μας, πάνω στον οποίο στηρίζουμε και την οικονομική μας ανάπτυξη: ακαταμάχητος πόλος έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα βάση για υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, εντούτοις, είναι ότι το «δυνάμωμα των φωνών» οφείλεται στην έντονη υποβάθμιση που έχουν υποστεί, εμβληματικές περιοχές όπως Λαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα, από μακρόχρονη, αλόγιστη και αρπακτικού χαρακτήρα οικονομική εκμετάλλευση. Εξάλλου, για την προφανή και μετρήσιμη υποβάθμιση, η Ελλάδα είναι υπόλογη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι αφορά στους οικότοπους και στα είδη προτεραιότητας για την ΕΕ (μεταξύ άλλων Κέδροι, κρινάκι Androcymbium, Λιμνοθάλασσα).    

Πολλοί ψάχνουν ή προτείνουν μαγικές λύσεις. Για να τους γλυτώσουμε από τον κόπο: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η λύση είναι μία και είναι αυτή που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πριν 30 χρόνια: να θεσπιστούν κανόνες. Με τα λόγια του λαού, χωρίς κανόνες υπάρχει αναμπουμπούλα, στην οποία μόνον ο λύκος χαίρεται.  

Ήδη πριν 30 χρόνια, όταν οι περιοχές αυτές εντάσσονταν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να συνταχθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κυρωθούν με Προεδρικά Διατάγματα. 

Κόντρα στο αρχικό ψευτοδίλημμα, κόντρα στο καφενειακό «οι οικολόγοι που δεν θέλουν την ανάπτυξη» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τη θέσπιση χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων αλλά και ειδικότερων ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές. Επί κυβέρνησής του, εγκρίθηκε η ΕΠΜ του Λαφονησιού (χωρίς εντούτοις να προλάβει να ολοκληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα) και δόθηκαν 17 εκ. ευρώ για τη σύνταξη ΕΠΜ και Προεδρικών Διαταγμάτων και για τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας. Η διαδικασία αυτή προχωρά με τραγικές καθυστερήσεις από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, καθυστερήσεις που γεννούν βάσιμες αμφιβολίες για την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ως το στάδιο των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Όποιος ενδιαφέρεται για τη σωτηρία και την ορθολογική ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών δεν φέρνει, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, απανωτούς νόμους οι οποίοι επιτρέπουν ό,τι επιθυμεί κάθε επενδυτής ή «επενδυτής» στις περιοχές αυτές. Δεν μαγειρεύει «νόμιμες» παρεκκλίσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία που η ίδια κουτσούρεψε. Δεν καθυστερεί, με κάθε δυνατή πρόφαση. 

Όποιος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών και τη διάχυση των οφελών σε όλη την κοινωνία αγωνίζεται όπως μπορεί για να έρθουν μια ώρα αρχύτερα τα Προεδρικά Διατάγματα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Ο αγώνας αυτός είναι για όλους μας, από την/τον απλό πολίτη, ως τα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός είναι και το μέτρο της ειλικρίνειας του καθενός που ευαγγελίζεται τη σωτηρία των περιοχών αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευρύτερα, αλλά και στα Χανιά ειδικότερα, έδινε και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα αυτόν με όλες του τις δυνάμεις, και θα συστρατευθεί με την καθεμία και τον καθένα που ενστερνίζεται το ότι οι προστατευόμενες περιοχές έχουν πριν από οτιδήποτε άλλο, κανόνες. 

Καθαρές κουβέντες. Από λόγια και μαγικές λύσεις χορτάσαμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί