Δαφνές: Ολική καταστροφή της σταφιδοπαραγωγής – Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην περιοχή (φωτο)

Στις Δαφνές βρέθηκαν χθες οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εκπρόσωποι του αγροτικού τμήματος με αφορμή τις καταστροφές στην σταφιδοπαραγωγή από τις βροχές. Οι βουλευτές και τα στελέχη αισθάνθηκαν την αγωνία και την απόγνωση των αγροτών της περιοχής και των γειτονικών χωριών, λόγω της ολικής σχεδόν καταστροφής των σταφυλιών από τις βροχοπτώσεις.

Προστέθηκε στα αδιέξοδα, που βιώνουν, εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας, της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, που απειλούν την επιβίωση των καλλιεργειών. Επιτακτικά είναι τα αιτήματα τους για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, μείωση της φορολογίας και του κόστους παραγωγής, τη στήριξη των καλλιεργητών και του πρωτογενούς τομέα, που αποτελούν τον πυρήνα και το “οξυγόνο” της εθνικής μας οικονομίας.

Φωτο: Χρυσάνθη Καμπουράκη

Η ανακοίνωση της ΝΕ για τη συνάντηση

Στις Δαφνές βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 23/9 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, οι Βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και εκπρόσωποι του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου (Χ. Καμπουράκη, Γ. Μπορμπουδάκης, Γ. Σκουλάς κ.α.), συζητώντας με αγρότες της περιοχής για όλα όσα τους απασχολούν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους πλημμελείς ελέγχους μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, το οξυμένο πρόβλημα με τον δάκο που ναρκοθετεί την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς και τα αδιέξοδα της κρίσης ακρίβειας που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος της παραγωγής.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενημέρωσαν τους αγρότες για όλες τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους και παρουσίασαν τις ρεαλιστικές προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ, θέτοντας ως εθνική προτεραιότητα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και για τους αγρότες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων.

• Αφορολόγητο στα 10.000€.

• Προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

• Ενίσχυση της ρευστότητας, με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

• Ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ».

• Ενίσχυση των μικρο-πιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

• Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων ειδικά σχεδιασμένα για τον αγροτικό κόσμο.

• Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών.

• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%

• Ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που χρησιμοποιούν

• Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Σήμερα, ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δοκιμάζεται και παλεύει να επιβιώσει χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Η δίκαιη ανάπτυξη οφείλει και πρέπει να έχει τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί