Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, θύματος των φασιστών (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε η δυναμική αντιφασιστική πορεία αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε πριν 9 χρόνια από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Ο μουσικός της χιπ χοπ σκηνής, γνωστός με το ψευδώνυμο «Killah P.» έμελλε να εξελιχθεί σε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος.

Το μπλοκ της οικογένειας Φύσσα έδωσε την εκκίνηση της μαζικότατης πορείας από το σημείο συγκέντρωσης στην οδό Παύλου Φύσσα 60. Η Μάγδα Φύσσα άφησε λουλούδια στο μνημείο του μπλόκου της Κοκκινιάς και είπε «σας χρωστάμε πολλά».

Πίσω της ήταν με το πανό τα μέλη της οικογένειας, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, θύματος άγριας αστυνομικής βίας στον Βόλο, καθώς και ο Ιασονας Αποστολόπουλος και Γιάννης Ντουσάκης, φοιτητής που είχε δεχτεί επίθεση από τα ΜΑΤ. Επίσης ο φοιτητής Χ.Τ που χτυπήθηκε στο κεφάλι από τα ΜΑΤ χτες στην φοιτητική πορεία στην Αθήνα

Φωτ: ΑΥΓΗ

Κυρίαρχο σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» και να ακολουθεί επόμενο που ψάχνει τη δική του δικαίωση «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη»

Ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ συμμετείχε στην πορεία με.πλήθος μελών και στελεχών του, ενώ επικεφαλής του μπλοκ του ήταν η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου

Μάγδα Φύσσα: Έχουμε αγώνα μπροστά μας 

Σε δηλώσεις της η Μάγδα Φύσσα σημείωσε ότι «9 χρόνια δεν έχει τελειώσει τίποτα, για τις οικογένειες και τους φίλους του Παύλου. Κάθε χρόνο σαν σήμερα ερχόμαστε εδώ να τιμούμε τον Παύλο να τον σηκώνουμε στους ώμους μας και να τον πηγαίνουμε στην τελευταία του κατοικία. Τα μηνύματα της σημερινής ημέρας είναι αγάπη, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη, οι αξίες που πρέσβευε το παιδί μου».

Η ίδια προσέθεσε: «Ξεκινάει σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την Χρυσή Αυγή. «Μεγάλη δίκη. Κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας».

«Τον δολοφόνησαν οι φασίστες αυτής της χώρας. Ηταν μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης, στο σπίτι του, ήρθαν και τον σκότωσαν. Δεν θέλω να ακούω για «θυσίες»» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτό: ΑΥΓΗ
Φωτ:ΑΥΓΗ
Φωτ:ΑΥΓΗ

Νωρίτερα αντιμέτωπος με ελέγχους της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ βρέθηκε ο κόσμος που συνέρεε στη συγκέντρωση για τον Παύλο Φύσσα. Σταματούσαν διαδηλωτές επί της Λ. Σαλαμίνος, τους υποχρέωναν ν’ ανοίξουν την τσάντα τους, την οποία έκαναν στη συνέχεια φύλλο και φτερό οι αστυνομικοί, που απαιτούσαν πέρα απ’ την ταυτότητα, να καταγραφεί κι η διεύθυνση κατοικίας.

Σε δήλωση της η βουλεύτρια Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα ακραία γεγονότα καταστολής στο ΑΠΘ, σημειώνει  

«Εννέα χρόνια από την μέρα που η δημοκρατία ξύπνησε τραυματισμένη, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του νέου ανθρώπου, καλλιτέχνη, Αντιφασίστα, από τους εγκληματίες νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως οι πληγές ακόμα κακοφορμίζουν στο σώμα της.

Παρακολουθήσεις, σκάνδαλα, αυταρχισμός, προπαγάνδα και μόλις προχθές, απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητές και οικογένειες με μικρά παιδιά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, με τη συνεργασία προφανώς του Πρύτανη και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ.

Ακραία καταστολή κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συναυλίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, μόνο σε άλλες σκοτεινές εποχές της ιστορίας αυτού του τόπου, παραπέμπει.

Να πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή, το καθεστώς Μητσοτάκη.

Δεν καταδικάζουμε απλώς την εγκληματική επίθεση, ζητάμε την αυτονόητη επανοικειοποίηση των πανεπιστημίων , από τους φοιτητές τους.

«Γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση» λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτό, με αυτή τη νέα γενιά που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, ο πολιτισμός που εσείς αποδομείτε ,θα ανθίζει πάντα και θα δημιουργεί χώρους ελευθερίας.

Όσους εξωτερικούς εχθρούς και υβριδικούς πολέμους και αν εφεύρετε για να βαφτιστείτε αυτόκλητοι εγγυητές μιας δήθεν ασφάλειας, το μέλλον και η ασφάλεια αυτής της χώρας θα είναι η νέα γενιά που τόσο μισείτε.

Αφήστε λοιπόν τα πανεπιστήμια ελεύθερα, είναι χώροι γνώσης και πολιτισμού. Και «κοντά» τα χέρια σας από τα παιδιά που θα βγουν στους δρόμους σήμερα το βράδυ, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα! Είναι ο δικός τους αγώνας κατά του φασισμού!

Στις 28 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, σε δεύτερο βαθμό πλέον, όπου τα θύματα της ναζιστικής βίας και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται να δώσουν έναν ακόμα αγώνα. 

Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες: Κώστας Παπαντωνίου

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί