Tηλεδιάσκεψη του Νίκου Ηγουμενίδη για τα θέματα της Παιδείας

Συμμετείχαν εκπρόσωποι και εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

«Χρειαζόμαστε ένα άλλο δημόσιο Σχολείο και Πανεπιστήμιο», το μήνυμα της τηλεδιάσκεψης στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της Παιδείας εν όψει της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για τα θέματα της Παιδείας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συγκάλεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης με την αφορμή της έναρξης του νέου σχολικού έτους και το πρόσφατα αντι-εκπαιδευτικό νόμο της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Στην τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Δ. Θεοτοκόπουλος»  Γιώργος Μακράκης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου  Ζαχαρίας Ρηγάκης, η Προϊσταμένη του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Νικολέττα Σαμαρά, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Παυλίδης, η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου Μαρία Καλουδιώτη, η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Μαλίων Μαρία Σπανού και ο Διευθυντής του Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας και πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Δ. Θεοτοκόπουλος»  Γιώργος Μακράκης τόνισε από την πλευρά του ότι χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και μια «συνολική αλλαγή ταυτότητας» για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου της χώρας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο Νομό Ηρακλείου στην προκλητική μείωση των οργανικών θέσεων, στα κενά μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  – «στην πληροφορική δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις», όπως είπε- και στην απουσία χρηματοδότησης  στο ζήτημα της σχολικής στέγης.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου  Ζαχαρίας Ρηγάκης αναφέρθηκε στο μισθολογικό ζήτημα των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν απολέσει το 40% του εισοδήματός τους, τόνισε την ανάγκη να αλλάξουν εκ βάθρων τα προγράμματα σπουδών, την απουσία βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, καθώς και στον αποκλεισμό των κοινωνικών επιστημών  – με πλέον χτυπητό το παράδειγμα της κοινωνιολογίας.

Για την κατάσταση στα ΑΕΙ και το νέο νομοσχέδιο της ΝΔ μίλησε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος τόνισε την δυσκολία εφαρμογής και αποτελεσματικότητας του νέου νόμου, τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης προγραμμάτων σκιαγραφώντας και τα παράθυρα διαπλοκής που αφήνονται. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, της εργασιακής ανασφάλειας των διοικητικών υπαλλήλων, και στην ανάγκη στήριξης των νέων ερευνητών.

Η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μαρία Καλουδιώτη τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη να επεκταθεί ο θεσμός των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων δεν υπάρχουν σχολικοί καθαριστές. Εξήγησε τις ανάγκες των αναπληρωτών καθηγητών, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών που είναι πολλαπλά επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα έξω από το μάθημα της διδασκαλίας, και στην ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των ειδικοτήτων.

Για τα ειδικά σχολεία μίλησε η Προϊσταμένη του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Νικολέττα Σαμαρά τονίζοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα της σχολικής στέγης των ειδικών σχολείων και τα κενά στις ειδικότητες:  «Ακόμη δεν έχουμε ψυχολόγο, ούτε φυσικοθεραπευτή, ούτε Σχολικό νοσηλευτή για το ολοήμερο πρόγραμμα ενώ οι ελάχιστες ειδικότητες που τοποθετήθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία των ειδικών σχολείων και “μοιράζοντα騔 σε 2 σχολεία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ενώ επίσης ανέφερε ότι ζητούνται ειδικότητες από τον Ιούνιο χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των μαθητών και οι ανάγκες που θα υπάρξουν, σημειώνοντας ότι κάθε ειδικό νηπιαγωγείο πρέπει να έχει μόνιμο ειδικό βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσαρμοσμένο self test για τους μαθητές με αναπηρία.

Η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Μαλίων Μαρία Σπανού τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα τη μείωση των ωρών Παράλληλης Στήριξης σε πολλούς μαθητές και την υποστελέχωση των Τμημάτων Ένταξης και Ειδικών Σχολείων καθώς και ότι η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς βασικά μέτρα υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ η πραγματοποίηση self test είναι ένα απαραίτητο μέτρο. Αναφέρθηκε στην απουσία σχολικών καθαριστών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε πολλά Νηπιαγωγεία. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του Νέου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (διευρυμένο πρόγραμμα) από το οποίο απουσιάζουν ειδικότητες που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους  (Λογοθεραπευτές, Σχολικοί Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί) με αποτέλεσμα η επέκταση να αποτελεί μια απλή «παιδοφύλαξη», απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό έργο του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Ο Διευθυντής του Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας και πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης τόνισε από την εμπειρία του την ανάγκη για ένα συνολικό εκπαιδευτικό όραμα απέναντι στην ιδεολογική επίθεση που δέχεται σήμερα το δημόσιο σχολείο. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αύξηση μισθών στους εκπαιδευτικούς, νέα προγράμματα σπουδών με δραστική μείωση της ύλης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης, ενώ κατέκρινε την προκλητική ανισοκατανομή στη μείωση των οργανικών θέσεων στο Νομό Ηρακλείου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη, και σημείωσε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται σήμερα το δημόσιο σχολείο και Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα παρεμβάσεις, όπως να καλυφθούν τα κενά, μόνιμη πρόσληψη του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, την ανάγκη να διασφαλιστεί η μισθολογική αποκατάσταση όλων των λειτουργών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, την άμεση επίλυση ζητημάτων της σχολικής και φοιτητικής στέγης κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί