Το ΚΚΕ για την κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ιεράπετρας

Ανακοίνωση της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ για τη σημερινή κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο:

Η Υγεία του Λαού της Ιεράπετρας δεν είναι κόστος! 

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας Ιεράπετρας ΤΩΡΑ!

Το νοσοκομείο Ιεράπετρας είναι στα όρια της λειτουργίας του. Οι ελλείψεις  σε προσωπικό  αυξάνονται χωρίς καμιά μέριμνα από το υπουργείο , την 7η ΔΥΠΕ , τη διοίκηση των διασυνδεμένων νοσοκομείων Λασιθίου και τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας . Η εικόνα της δημόσιας Υγείας στην Ιεράπετρα  είναι ένα ακόμα κομμάτι στο διαλλυμένο παζλ της κατάστασης της Δημόσιας Υγείας σε όλο το Νομό, στην Κρήτη, στην πατρίδα μας. Έχει γίνει κανονικότητα για τις κυβερνήσεις η υποβάθμιση των δημόσιων Νοσοκομείων, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού , ο ανεπαρκής  εξοπλισμός , να είναι εκτός λειτουργίας απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα(βλάβες κ.α.), οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε ακατάλληλους χώρους. 

Το «νέο ΕΣΥ» που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ φωτογράφησε συγχώνευση κλινικών, υποβάθμιση ως και κλείσιμο νοσοκομείων, όπως της Ιεράπετρας. Μέσα σε αυτή τη στρατηγική πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις για τις  μέχρι τώρα ενέργειες ή μη του υπουργείου υγείας και της  7ης ΥΠΕ σε σχέση με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ιεράπετρας.  Καμιά ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για προσλήψεις προσωπικού, αποδοχή παραιτήσεων μια σειράς έμπειρων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ μέσα σε αυτά η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι ο ρόλος του υποδιοικητή, ο οποίος είναι  σε χρόνια κόντρα με το προσωπικό και ενισχύει έτσι την παραπάνω κατάσταση. Έχουν τεράστιες ευθύνες οι υπεύθυνοι γιατί δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την  λύση επειγόντων προβλημάτων που κοστίζουν τη ζωή και την υγεία του Λαού μας. Πρόκειται για καραμπινάτη, δόλια, μεθόδευση υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας στην Ιεράπετρα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με την επίσκεψη των υπευθύνων του Υπουργείου Υγείας στο Λασίθι όπου δεν περιελάμβανε το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Είναι βάσιμη η υποψία ότι το συνειδητό σχέδιο υποβάθμισής του είναι σε εξέλιξη!

Η  αντιλαϊκή και ανθυγιεινή πολιτική  της κυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία, όπως και των προηγουμένων -τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας-  που της έστρωσαν το δρόμο, έχει  κατεύθυνση και στόχο. Την λειτουργία των δομών της Δημόσιας υγείας  με επιχειρηματικά κριτήρια, βάσει κόστους οφέλους, με κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης  και ασθενείς πελάτες.  Σε αυτό το περιβάλλον στρώνεται το έδαφος ώστε να γίνουν επενδύσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη στην Ιεράπετρα, για να καλύψουν το “κενό ” που αφήνει το υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, κερδοσκοπώντας εις βάρος της υγείας του λαού. 

Έχουμε ήδη προειδοποιήσει ότι εξέλιξη που θα επιδεινώσει κι άλλο τη σημερινή κατάσταση είναι η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs), που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του! Εκεί αποσκοπεί και η συζήτηση που έχει ανοίξει για “αυτοχρηματοδοτούμενα και αυτόνομα” νοσοκομεία!

Σε αυτή την προοπτική σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης θα συγχωνευτούν κλινικές, θα υποβαθμιστούν, έως και θα κλείσουν νοσοκομεία όπως της Ιεράπετρας και θα αφήσουν τον απαραίτητο – για “βιώσιμα” υπερκέρδη- χώρο σε ιδιωτικές κλινικές.  Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το Λασίθι. Απεναντίας,  γενίκευσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας , αντικατέστησε εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας με εργαζόμενους τρίμηνης διάρκειας. Ενώ έχει άρει όλες τις απαγορεύσεις για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό διατηρεί αναγκαίο προσωπικό των νοσοκομείων σε αναστολή.

Στον 21ο αιώνα η επιστήμη και τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα που μπορούν να καλύψουν πλήρως ποιοτικά και αναβαθμισμένα τις σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του λαού. Για να εξασφαλιστεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  υγεία  να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Για αυτό στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των υγειονομικών και των μαζικών φορέων πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις για: Καμιά επιχειρηματική δράση στην υγεία, οι δομές υγείας να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν και να παρέχονται υψηλού επιπεδού υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με στελεχωμένες μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το ΚΚΕ αυτή την προοπτική προβάλει στον λαό και αγωνίζεται μέσα και έξω από την βουλή, εκεί που ζει και εργάζεται ο λαός για να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση απέναντι σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις , στο πλευρό των  σύγχρονων αναγκών  του λαού. Η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ  στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Ιεράπετρας και των λαϊκών οικογενειών για να δυναμώσουν  οι αγώνες για το νοσοκομείο Ιεράπετρας και  την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Ενώνουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε:

-Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση και αναβάθμιση του νοσοκομείου Ιεράπετρας, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό, ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις. 

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με ειδικά κίνητρα,  σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ιεράπετρα. 

-Mονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

-Αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την υγεία , κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. ΚΑΜΙΑ επιχιερηματική δράση στην υγεία., 

Είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της Ιεράπετρας.

Η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ  είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα  απέναντι σε αυτούς που έχουν στηρίξει τις επιλογές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και έστρωσαν τον δρόμο για την υποβάθμιση που φτάνει μέχρι το κλείσιμο του νοσοκομείου  της  Ιεράπετρας.

Δεν περιμένουμε κανένα σωτήρα να μας σώσει, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί