Η κοινωνία συνθλίβεται από την ακρίβεια, η χώρα διασύρεται και η κυβέρνηση πανηγυρίζει

του Σωκράτη Βαρδάκη*

Δεν έχει τέλος ο ανήφορος των πολιτών, που εδώ και μήνες βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.
Μετά και το ηλεκτροσόκ της πρόσφατης ανακοίνωσης των χρεώσεων των προμηθευτών ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο, δεν έχει κανείς πλέον αμφιβολία για το τεράστιο φαγοπότι που έχει στηθεί στον χώρο της ενέργειας, με τους προμηθευτές να θησαυρίζουν και να εισπράττουν κάθε μήνα δισεκατομμύρια από τις κρατικές επιδοτήσεις.
Αυξημένα κατά 62% τιμολόγια σε σχέση με τον Αύγουστο ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ενώ δεν απέχουν ιδιαίτερα και οι άλλοι πάροχοι, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο τεράστιων ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, βυθίζοντας τους πολίτες στην απόγνωση.
Η χρέωση της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ τον Αύγουστο η αντίστοιχη χρέωση ήταν 0,486 ευρώ.
Όλο και λιγότεροι είναι οι πολίτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ξέφρενες αυξήσεις στο ρεύμα, καθώς 285.000 είναι μέχρι στιγμής οι εντολές που έχουν καταγραφεί για διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να ξεπεράσουν τις 400.000.
Τα υπερκέρδη, που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φορολογούνταν, συνεχίζονται για τους παρόχους, παρά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς θα αποδίδονται μέσω των κρατικών επιδοτήσεων, νόμιμα και νοικοκυρεμένα!
Το γαϊτανάκι της ακρίβειας συνεχίζεται με την αύξηση του κόστους παραγωγής να βάζει φωτιές στις τιμές των βασικών προϊόντων, εκτροχιάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν προϊόντα που έχουν αυξηθεί ως και 44,13% (χαρτιά υγείας), με πολλά βασικά αγαθά να ακολουθούν κατά πόδας.
Οι πολίτες, που καλούνται με τα ίδια χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες τους, τα τελευταία χρόνια βιώνουν απώλειες εισοδημάτων που αγγίζουν το 20%, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται διαρκώς.
Χωρίς αναπλήρωση του μισθού, χωρίς άμεσες και ριζικές παρεμβάσεις για πάταξη των καρτέλ του ρεύματος, ο χειμώνας προδιαγράφεται τρομαχτικός. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι είναι πλέον απαραίτητη η επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους στην χονδρεμπορική αγορά και η αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, με παράλληλη προστασία των καταναλωτών από τις αποκοπές αλλά και επαναφορά των ενεργειακών δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο.
Από την άλλη πλευρά, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν τον ανήφορο, η κυβέρνηση συνεχίζει τον κατήφορο, διασύροντας διεθνώς τη χώρα με παλινωδίες και σκάνδαλα.
Την ώρα που οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες διεθνώς μιλούν για τη σαπίλα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός βγήκε σε ένα ακόμα διάγγελμα να πανηγυρίσει, καπηλευόμενος την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, προπαγανδίζοντας για άλλη μια φορά τα αναίσχυντα ψέματά του.
Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022, είχε συμφωνηθεί με τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το 2018, οπότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον τερματισμό της επώδυνης εποχής των μνημονίων.
Να θυμίσουμε ακόμα στον θρασύτατο κ. Μητσοτάκη, ότι εκείνος τότε μιλούσε για 4ο μνημόνιο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή!
Να θυμίσουμε, τέλος, στον κ. Μητσοτάκη που χαρακτήρισε καταστροφική την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παράταξή του μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, παραδίδοντας το 2015 άδεια ταμεία και εκτροχιασμένο έλλειμμα, ενώ όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019, το έλλειμμα είχε ήδη γίνει πλεόνασμα, το χρέος ήταν ρυθμισμένο, η οικονομία επί σειρά εξαμήνων, μέχρι το φθινόπωρο του 2019, παρέμενε σε ανάπτυξη και τα δημόσια ταμεία ήταν γεμάτα με 37 δισ. ευρώ.
Καθένας πλέον μπορεί να αντιληφθεί ότι ο χρόνος του χειρότερου Πρωθυπουργού που πέρασε ποτέ από τη χώρα, έχει τελειώσει. Αν του έχει απομείνει έστω και μια στάλα αξιοπρέπειας, οφείλει να απαλλάξει την κοινωνία από την καταστροφική του διακυβέρνηση.

  • Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί