Νέα επίδειξη αυταρχισμού στη Θεσσαλονίκη – Ξύλο και χημικά σε απεργούς και βουλευτές από τα ΜΑΤ (φωτο – βίντεο)

Οργή έχει προκαλέσει η βίαιη παρέμβαση της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ προκειμένου να σπάσει η απεργία στην «Μαλαματίνα», το πρωί της Τετάρτης. Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων επί ένα μήνα έχουν στόχο να ανακαλέσει η εργοδοσία τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε, καθώς πρόκειται για απόφαση που αντιτίθεται στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί.

ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΜΑΤ ΑΠΕΡΓΙΑ
902.gr

Από το πρωί της Τετάρτης κλούβες των ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις της ΕΛΑΣ είχαν περικυκλώσει την μονάδα της «Μαλαματίνα».Στο σημείο βρέθηκε και εισαγγελέας, καθώς όπως αποδείχθηκε η ΕΛΑΣ κινήθηκε για να σπάσει την απεργία.

Στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς οι βουλευτές Σωκρ. Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ και Λεων. Στολτίδης του ΚΚΕ, οι οποίοι ήταν παρόντες όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους απεργούς, χρησιμοποιώντας τόσο γκλοπ όσο και χημικά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι, ενώ αντιμετώπισε σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα δημοσιογράφος.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο πρόεδρος του σωματείου, που αρχικά χτυπήθηκε με ασπίδα από άνδρα των ΜΑΤ και στη συνέχεια δέχθηκε κλωτσιές. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να παρασχεθεί οξυγόνο στα θύματα της απρόκλητης αστυνομικής βίας.

Ακολούθως, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν τους απεργούς, προκειμένου πούλμαν που μετέφερε απεργοσπάστες να μπει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΤ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Alterthess

Σωκρ. Φάμελλος: Ο νόμος Χατζηδάκη άνοιξε το δρόμο για αυτό που γίνεται σήμερα εδώ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «εδώ και ένα μήνα, οι εργαζόμενοι της Μαλαματίνας δίνουν έναν έντιμο και δίκαιο αγώνα. Υπάρχει ένα σχέδιο εξυγίανσης για να μείνουν οι εργαζόμενοι και να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις από τους εργαζόμενους, η εργοδοσία όμως έχει προχωρήσει σε απολύσεις αδικαιολόγητες και παράνομες. Η απεργία κρίθηκε νόμιμη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν σήμερα και απαίτησαν να μπουν μέσα οι απεργοσπάστες μαζί με πολύ μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ. Εγώ και ο κ. Στολτίδης (σ.τ.σ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης) ήμασταν μαζί με τους συνδικαλιστές, τον πρόεδρο του σωματείου και τους εργαζόμενους, μπροστά. Δεν υπήρξε καμία πρόκληση, ούτε καν λεκτική. Καμία πρόκληση από την πλευρά των εργαζόμενων. Υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ με έντονη βία -και σε μένα και σε όλους τους υπόλοιπους. Έριξαν χημικά, μας απώθησαν. Κάποιοι τραυματίστηκαν, δυστυχώς. Αυτή τη στιγμή εμείς, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των εργαζόμενων και εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα της βουλευτικής ασυλίας, είμαστε μπροστά στο λεωφορείο για να μην σπάσει η απεργία.

Μάθαμε ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να “απομακρυνθούμε”. Ξεκαθαρίζουμε: δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν εκπρόσωπο του κ. Μητσοτάκη να περιορίσει δικαιώματα βουλευτών. Θα ασκήσουμε το βουλευτικό μας δικαίωμα, όπως οι εργαζόμενοι ασκούν το δικαίωμα της απεργίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι παράνομη είναι η εργοδοσία, που κάνει απολύσεις κόντρα στο σχέδιο εξυγίανσης. Πρέπει να πάρει πίσω τις απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι δέχθηκαν να κάτσουν σε διαπραγμάτευση, παρότι υπάρχουν απολύσεις -και η εργοδοσία δεν το δέχθηκε, μπροστά στον εισαγγελέα και μπροστά στους βουλευτές. Ο νόμος Χατζηδάκη έχει ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Αλλά ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. Εμείς θα στηρίξουμε τον δίκαιο και τίμιο αγώνα των εργαζόμενων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης από την πλευρά του τόνισε ότι την ώρα που από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχει διαλλακτικότητα για να καταλήξει η αντιπαράθεση σε συζήτηση για εφαρμογή της συμφωνίας για το σχέδιο εξυγίανσης, «είναι προκλητικότατη η παρουσία τόσο μεγάλων δυνάμεων» της ΕΛΑΣ για «να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το νόμο Χατζηδάκη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί