Στ. Αρναουτάκης: «Στις προτεραιότητες μας η διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης»

Η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τον πιλοτικό θεσμό του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Γη, Τροφή, Υγεία», ο οποίος έχει ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Δείτε: Οι εκδηλώσεις του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» (φωτο)

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που έγινε στην Επισκοπή Ηρακλείου παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, εκθετών και πολιτών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμού της υπαίθρου, ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλά ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο.Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα, την ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη,προσθέτοντας, πως: “οι πολιτικές παρέμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την Κρητική Διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες, την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.”

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, όπως επίσης συνεχάρη και χαιρέτησε τη συνεργασία με τον «Πλοηγό» και τους Δήμους της Κρήτης, αλλά και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ένωση των πιο Όμορφων χωριών της Τοσκάνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Ο κ. Αρναουτάκης είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη των αντιπροσωπειών και την επικεφαλής Ιταλίδα Δήμαρχο. Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε, ότι “μέσα από αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι ο διατροφικός πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης λαών και κοινωνιών, ένας Πολιτισμός με υπερτοπικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί