Αγρότες: Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τη σύσκεψη της περιφέρειας

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης “Για τη σύσκεψη που οργάνωσε η περιφέρεια Κρήτης για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων”:

Στη σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, που οργάνωσε η περιφέρεια Κρήτης  στις 25 Αυγούστου, συμμετείχε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης. 

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Μανουσάκης δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα αγροτικά νοικοκυριά.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, κλείνει τ’ αυτιά της στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, μοιράζει ψίχουλα, υλοποιώντας την πολιτική των «αντοχών της οικονομίας». Ταυτόχρονα, οι αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. 

Αυτό που επιβεβαιώθηκε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη είναι ότι δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση  στα προβλήματα που βιώνουν οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών, κλπ.   

Επιβεβαιώθηκε, όμως, και η υποκρισία να δηλώνουν τη «συμπαράστασή» τους στους αγρότες βουλευτές των αστικών κομμάτων, που οι κυβερνήσεις τους  άφησαν τους αγροτοκτηνοτρόφους να χτυπιούνται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλέμποροι και μικρή μερίδα μεγαλοαγροτών, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι υπόλοιποι που επιδοτούνται με παχυλά προνόμια, απαλλαγές και ζεστό κρατικό χρήμα για τις «πράσινες» επενδύσεις τους, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα αγαθά.  

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η κοροϊδία να εμφανίζονται ως «προστάτες» των μικρομεσαίων αγροτών, με  ανέξοδα λόγια συμπάθειας,  οι εκλεγμένοι στην περιφέρεια,  στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ,  οι οποίοι στηρίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ-κυβερνήσεων.  Όταν  ακόμη και για τα ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητα της, όπως η δακοκτονία,  η διοίκηση της  περιφέρειας μεταθέτει στους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς την ευθύνη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

 Τέλος, ο Ν. Μανουσάκης δήλωσε  ότι οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό της ΛΑΣΥ, καλούν την περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει επαναληπτικό ελαιοψεκασμό, που είναι δική της ευθύνη, για να μη χαθεί πάλι η παραγωγή. Επίσης, τόνισε ότι οι σύμβουλοι της ΛΑΣΥ θα στηρίξουν κάθε συλλογική δράση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, κάθε συλλογική διεκδίκηση, για την ικανοποίηση αιτημάτων που απαντούν στην ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και του χρηματιστηρίου της ενέργειας, για ελάχιστα εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους  που θα τους δίνουν τη δυνατότητα  επιβίωσης, κτλ. Αιτήματα που οι ίδιοι οι αγρότες και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχουν διατυπώσει μέσα από τα πολυήμερα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις.  Ταυτόχρονα  να ανοίγει ο δρόμος της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης, με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί