Ασυγχώρητοι

Τρία χρόνια στην κυβέρνηση και ούτε μια φορά τα επιτελικά σχέδια πρόληψης, που διαφήμιζαν μέχρι πριν μια εβδομάδα, δεν λειτούργησαν

Η Wall Street Journal, φανταζόμαστε, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για συριζαϊκό λαϊκισμό (αν και με αυτήν την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις).  Όταν, λοιπόν, χαρακτηρίζει «ασυγχώρητη» την «ανικανότητα» των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν επειγόντως κάτι ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να γίνει βιώσιμη η ζωή, σήμερα και τα επόμενα χρόνια, δεν μιλάει ο Τσίπρας, αλλά η βίβλος των ανά την υφήλιο κεφαλαιοκρατών και τεχνοκρατών. Αυτών, δηλαδή, που υποτίθεται ότι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης του εκ Κολάμπια ορμώμενου πρωθυπουργού. Του ανθρώπου που, βγάζοντας σέλφι χαμογελαστός, βλέπει τις φωτιές να καίνε σταθερά κάθε χρόνο δάση και σπίτια, και το μόνο που επικαλείται είναι μια εφαρμογή, το 112, που δεν δίνει καν σωστές οδηγίες σε όλες τις περιπτώσεις – τις προάλλες έστελνε αξημέρωτα τον κόσμο σε μια κατεύθυνση που λίγο αργότερα θα περικυκλωνόταν από τις φλόγες.

Κατά μια ειρωνεία της μοίρας, την ίδια διατύπωση με τη WSJ είχε χρησιμοποιήσει -προεκλογικά, φυσικά- και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Είμαστε μία χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή. Απλά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε» δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2017, ενάμιση χρόνο πριν αναλάβει. Και τι έγινε έκτοτε; Καιγόμαστε συστηματικά και μάλιστα πέρυσι με ρεκόρ καμένων στρεμμάτων 13ετίας. Πλημμυρίσαμε με έναν «Μπάλλο» και χάσαμε την Αττική Οδό με μια χιονόπτωση, η οποία -τι περίεργο!- έπεσε καθημερινή και μεσημέρι. Οι δε σεισμόπληκτοι μπορούν να αφηγηθούν πώς περιμένουν ακόμα οικονομική βοήθεια.

Τρία χρόνια στην κυβέρνηση και ούτε μια φορά τα επιτελικά σχέδια πρόληψης, που διαφήμιζαν μέχρι πριν μια εβδομάδα, δεν λειτούργησαν. Τρία χρόνια στην κυβέρνηση και δεν κατάφεραν να φτιάξουν μια λειτουργική δομή πολιτικής προστασίας. Τρία χρόνια στην κυβέρνηση και, παρότι βρήκαν και σε αυτόν τον τομέα «μαξιλάρι» από την κυβέρνηση της Αριστεράς, σχέδια και μελέτες δηλαδή, δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, και ας έχουμε τη βεβαιότητα μιας κλιματικής κρίσης που θα αλλάξει τα πάντα. Ε ναι, λοιπόν, είστε ασυγχώρητοι.

από το κύριο άρθρο της “Αυγής”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί