Το πέτυχε κι αυτό ο Μητσοτάκης: Ο Ζελένσκι μας απειλεί με κυρώσεις και ο Πούτιν μας βάζει στον κατάλογο με τις μη φιλικές χώρες!

Τη διεύρυνση της λίστας «των μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών ανακοίνωσε την Παρασκευή η Μόσχα. Η λίστα περιλαμβάνει στο εξής την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Κροατία.

Το επίμαχο διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο.

Η απόφαση βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μέτρα (αντίμετρα) ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2021. Προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) σε αυτά τα κράτη να προσλαμβάνουν Ρώσους υπαλλήλους για τις πρεσβείες, τα προξενεία και τις αντιπροσωπείες κρατικών φορέων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, από εδώ και στο εξής η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (…) ενδέχεται να διευρυνθεί».

Νωρίτερα, το Μάιο του 2021, επιβλήθηκαν περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Τσεχίας.

Στις αρχές Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε μια λίστα με ξένα κράτη και εδάφη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών» στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.

Η υποστήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και η απέλαση Ρώσων διπλωματών έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί