Ο κυρ Άφαντος, παρουσιάστηκε για να μας πει πάνω στα αποκαΐδια πόσο… υπέροχος είναι (και) στο να σβήνει φωτιές!

Στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα χειρότερα, με φόντο τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλούν τα πύρινα μέτωπα, επιδίδεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες πυρκαγιές θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση, η οποία απαιτείται».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός (από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας) δήλωσε ότι «με αυτήν τη λογική θα προχωρήσουμε από δω και στο εξής», εξαίροντας τη μεγάλη κινητοποίηση και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές του διημέρου. Αναφορικά με τα πιθανά αίτια των πυρκαγιών σε βορειανατολική Αττική – Μέγαρα – Σαλαμίνα, είπε πως «δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα», παραπέμποντας στο πόρισμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Τα επικριτικά σχόλια των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν την ετεροχρονισμένη δημόσια παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, όπως και η δημόσια εμφάνιση του Χρήστου Στυλιανίδη, ένα 24ωρο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Τα κάστανα της επίσημης ενημέρωσης -από και για τη φωτιά- στη βορειοανατολική Αττική είχε αναλάβει να βγάλει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός. Σημειώνεται ότι μόλις πριν από 4 ημέρες ο κ. Στυλιανίδης αναφερόταν (ΣΚΑΪ) στην ετοιμότητα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για άμεση και συντονισμένη επέμβαση στις πύρινες εστίες. Επιπλέον, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε ενημερώσει από το απόγευμα της 18ης Ιουλίου πως η Πεντέλη είναι μία από τις περιοχές που κινδυνεύουν με πυρκαγιά.

Δύσβατες περιοχές Παλλήνη και Πεντέλη!

Τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Παλλήνη, αλλά και των πολιτών στα social media προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας είδε «γρήγορο και άμεσο συντονισμό» των εμπλεκόμενων και «οργανωμένη επιχείρηση» εκκένωσης. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι έχουν απομακρυνθεί 90.000 πολίτες, ενώ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις φλεγόμενες περιοχές (Παλλήνη, Γέρακας, Πεντέλη, Ανθούσα), ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για δύσβατο τοπίο και απέδωσε στους ισχυρούς ανέμους την έκρηξη των πολλαπλών μετώπων. «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε πολλά άλλοθι» ήταν η απάντηση του δημάρχου Παλλήνης Αθανάσιου Ζούτσου σε σύσκεψη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γέρακα – Παλλήνης.

Οι πολίτες θέλουν προσλήψεις πυροσβεστών

Τα διαδικτυακά βέλη συγκέντρωσε και η ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκου για τους «εκατοντάδες αστυνομικούς που νύχτα και μέρα μάχονται για την προστασία της ζωής των πολιτών και τη διασφάλιση της περιουσίας τους». Αρκετοί χρήστες σχολίασαν την επιλογή της κυβέρνησης να προσλαμβάνει μόνο αστυνομικούς αντί πυροσβεστών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θύμισαν στον υπουργό ότι τον Νοέμβριο του 2021 η κυβέρνηση είχε απαντήσει με την αύρα της αστυνομίας σε συγκέντρωση συμβασιούχων πυροσβεστών.

Αναβολή της επίσκεψης στην Πρέβεζα

Τα πύρινα μέτωπα αποτέλεσαν επισήμως την αιτία για την αναβολή της περιοδείας Μητσοτάκη στην Πρέβεζα, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ του PrevezaBest, ένα πανό με υβριστικό περιεχόμενο για τον πρωθυπουργό, που αναρτήθηκε στα τείχη της Αρχαίας Νικόπολης, φαίνεται πως αποτέλεσε τη βασική αιτία της ακύρωσης της επίσκεψης.

Οι σχετικές φωτογραφίες με το περιεχόμενο του πανό στάλθηκαν δε στο Μαξίμου, ώστε να ενημερωθούν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Πρέβεζα μπήκε εμβόλιμα στο πρόγραμμα της περιοδείας του πρωθυπουργού, καθώς δεν υπήρχε καμία προαναγγελία. Γι’ αυτό επιλέχτηκε η Αρχαία Νικόπολη ως τόπος συνάντησης, πέραν από το κέντρο της Πρέβεζας, όπου επρόκειτο να βρεθεί. Μάλιστα, άτομα της φρουράς του Μητσοτάκη είχαν φροντίσει να επισκεφθούν όλα τα σημεία απ’ όπου θα περνούσε, ενώ πήγαν να «τσεκάρουν» ακόμα και την καφετέρια όπου θα καθόταν.

Όπως ενημερώνουν τα τοπικά ΜΜΕ, η απόφαση-γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών από την Πρέβεζα στα Γιάννενα έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων στην περιοχή. Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών έπειτα από 15 χρόνια να λύσει τη σύμβαση για τη μελέτη της παραλιακής Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας βάρυνε περαιτέρω το κλίμα, με αποτέλεσμα την ακύρωση της επίσκεψης.

Οργή από ΣΥΡΙΖΑ

Την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα λόγια του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, στη σκιά της τεραστίων διαστάσεων μάχης με τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Εμμέσως πλην σαφώς, Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, παρά την μεγάλη καταστροφή και την αγωνία χιλιάδων πολιτών στα αποκαΐδια.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού.

Αναλυτικά

Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε.

Ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες.

Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν.

Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας.

Νωρίτερα η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση κατακεραυνώνοντας τον Χρήστο Στυλιανίδη και υπογραμμίζοντας ότι «η Αττική για ακόμη μια φορά καίγεται και ο αρμόδιος υπουργός δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του».

Η ανακοίνωση

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες παρακολουθούν τα επικοινωνιακά σόου των Μητσοτάκη – Στυλιανίδη που τους διαβεβαίωναν ότι η χώρα έχει θωρακιστεί από τις πυρκαγιές.

Και σήμερα η Αττική για μία ακόμα φορά καίγεται. Και ο αρμόδιος υπουργός βγήκε μπροστά στα αποκαΐδια να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του.

Δεν βρήκε να δώσει μια πειστική εξήγηση για το γιατί οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους αβοήθητοι ή γιατί αστυνομικοί επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, μετά τα 3500 οργανικά κενά πυροσβεστών, και μάλιστα με… ποτιστήρια.

O κ. Στυλιανίδης δεν πήρε κανένα μάθημα από το παρελθόν της χώρας ή από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες, όπως ισχυρίστηκε. Το μόνο μάθημα που πήρε είναι από τον κ. Μητσοτάκη, που νομίζει ότι όσο πιο χοντρά τα ψέματα τόσο πιο πειστικά είναι.

Αφού αρνείται να καλύψει τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική του συνιστούμε τουλάχιστον να μην προκαλεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί