Αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι από κορονοϊό θα αυξηθούν ως 50%, εκτιμά ο Ν. Τζανάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Μπορεί να φτάσουν τους 300 από 200 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την προηγούμενη – Ο «Κένταυρος» φαίνεται ότι θα επικρατήσει – «Τρομάζει» η μεταδοτικότητά του

Η «ήπια» Όμικρον 5 σκοτώνει ευάλωτους και υπερήλικες με αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ από πίσω δείχνει να έρχεται μία ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή που είναι πιθανόν να αποδειχθεί ο πιο μεταδοτικός ιός που ξέρουμε, όπως περιέγραψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή την στιγμή είμαστε στην κορύφωση του έκτου κύματος από πλευράς κρουσμάτων. Θα δούμε σχετική αύξηση στις διασωληνώσεις, αλλά πιστεύω επ’ ουδενί πάνω από 130-140, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά δυστυχώς θα έχουμε παραπάνω θανάτους την εβδομάδα, γύρω στους 200-300, δηλαδή μεταξύ 25 και 40 … παρότι η Όμικρον 5 φαίνεται πιο ήπια, προσβάλλει πάρα πολύ ανθρώπους με πολύ εύθραυστη υγεία και υπερήλικες, που έτσι κι αλλιώς έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Πιθανώς μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους», είπε ο κ. Τζανάκης. Σημειώνεται ότι οι νεκροί που ανακοινώθηκαν για την περασμένη εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ έφτασαν τους 200, κατά συνέπεια η πρόβλεψη Τζανάκη για ως 300 την τρέχουσα εβδομάδα μεταφράζεται σε αύξηση κατά 50%.

Ο ίδιος σημείωσε νωρίτερα ότι «η Κρήτη βιώνει ένα από τα χειρότερα κύματα, είναι πιο μπροστά από την υπόλοιπη χώρα σε κρούσματα, όπως και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί. Έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ μεγαλύτερο από το μέσο της χώρας αυτή τη στιγμή».

Αν η μεταδοτικότητα της Όμικρον 5 είναι ήδη «τρομακτική», η νέα υποπαραλλαγή Κένταυρος, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, «φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά να είναι η επόμενη που θα μας απασχολήσει. Φαίνεται να είναι πάρα-πάρα πολύ μεταδοτική, προσεγγίζει ίσως να κατακτήσει το ρεκόρ μεταδοτικότητας ανάμεσα στους ιούς (το κατέχει ο ιός της παρωτίτιδας). Αν αυτό συμβεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος τους επόμενους μήνες, εκτός αν προκύψει άλλο με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νέο κύμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι λοιμογονικότητα, τι παθογονικότητα έχει αυτό το στέλεχος, τι πρόβλημα υγείας θα προκαλεί σε καθένα από εμάς; Σοβαρό; Πνευμονίας; Θα είναι ένα απλό κρυολόγημα;», είπε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί