Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την απειλή λουκέτου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου

Ερώτηση 31 βουλευτών, με πρωτοβουλία του Σ. Βαρδάκη: «Παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου, προχώρησαν 31 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. 

Δείτε: Λίγο πριν το λουκέτο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου!- Δραματική επιστολή της διευθύντριας

Συγκεκριμένα, με λουκέτο κινδυνεύει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), αποκεντρωμένη δομή Γ.Ν. Ηρακλείου Βενιζελείου, εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων, που το έχουν εγκαταλείψει χωρίς γιατρούς και λοιπό μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο, στη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε αύξηση των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο κατά 78%. 

Το λυπηρό είναι ότι ταυτόχρονα με αυτή την αύξηση υπήρξε και αιφνίδια ιατρική υποστελέχωση του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., καθώς αυτή τη στιγμή απομένει μία μόνιμη γιατρός, Δ/ντρια σε θέση Υπεύθυνης, επιβαρυμένη εκτός από τον κύριο όγκο του κλινικού έργου και με όλο το διοικητικό και το γραφειοκρατικό. Το Κέντρο είναι υποστελεχωμένο και σε άλλες ειδικότητες (κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπευτή, διοικητικού, επισκεπτών υγείας, ψυχολόγων). Καλύπτει μάλιστα, ήδη υποστελεχωμένο, δύο νομούς (Ηρακλείου και Λασιθίου) με ένα πληθυσμό που θα έπρεπε να καλύπτεται από τρία τουλάχιστον Ιατροπαιδαγωγικά (σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ.). 

Το πρόβλημα είναι τόσο δραματικό που η Υπεύθυνη του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., Κατερίνα Μπιτζαράκη, Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, απευθύνει με ανοιχτή επιστολή της δραματική έκκληση, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, προς το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Ειδικότερα, προτείνει την άρση της αναστολής εργασίας της μόνιμης παιδοψυχιάτρου ή την άμεση αντικατάσταση της, την προκήρυξη των 2 μόνιμων θέσεων παιδοψυχιάτρων του ΚοΚεΨΥΠΕ και την ένταξη της ΠΔΨΧ Κλινικής και του ΚοΚεΨΥΠΕ στην εκπαίδευση ειδικευομένων (είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί και πρέπει να επιταχυνθεί), που θα δώσει όχι μόνο εκπαίδευση σε νέους γιατρούς που περιμένουν για την ειδικότητα τους, αλλά και μεγάλη ανάσα στη λειτουργία και των δύο τμημάτων.

Μάλιστα, γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατον να αναλάβει το Βενιζέλειο νοσοκομείο την κάλυψη των παιδοψυχιατρικών περιστατικών στις εφημερίες. 

«Ήδη έχουμε παρέμβει κοινοβουλευτικά για την παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και το πρόβλημα της κάλυψης των εφημεριών, την υποστελέχωση αλλά και την προσωρινή λύση που δόθηκε σε συνεργασία με το Βενιζέλειο νοσοκομείο, που σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα. 

Διαπιστώνεται δυστυχώς, πλήρης αδιαφορία για τη λύση των προβλημάτων του τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, τη στιγμή μάλιστα που όπως εξηγήσαμε και στην από 24/6/2022 ερώτησή μας με θέμα «Εύρυθμη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ με κάλυψη με το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό», στο Ηράκλειο καλύπτονται τα περιστατικά όχι μόνο της Κρήτης αλλά και των νησιών του νοτίου Αιγαίου. Σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη και του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. του Βενιζελείου, αντιλαμβανόμαστε ότι αν και το θέμα της Ψυχικής Υγείας των παιδιών και των εφήβων είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία των δομών και των κλινικών των νοσοκομείων Ηρακλείου λόγω υποστελέχωσης σε ιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί αναφορικά με το μόνιμο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί