Η Μόσχα απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για τα όπλα στην Ουκρανία

Ελληνική κυβέρνηση: «Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών»


Εντός οκτώ ημερών πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τη Μόσχα «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Αιτία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η «συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού» στην Ουκρανία, αλλά και η «κήρυξη ομάδας Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητων προσώπων».

Όπως έγινε γνωστό, η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Αικατερίνη Νάσικα, κλήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ειδοποιήθηκε για την απέλαση των διπλωματών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι της δόθηκε «σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως αντίποινα, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία έχουν κηρυχθεί personae non gratae και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Δόθηκαν πληροφορίες για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά που σχετίζονται με τη λειτουργία των ξένων αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «πρόκειται για τις άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη γι’ αυτό ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα. Υποδεικνύεται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε».

Τι απαντά η Αθήνα
Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη λύπη για την απέλαση οκτώ στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, επισημαίνει ότι εξυπακούεται ότι η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί