Μια… “εξέδρα” δρόμος!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Με αφορμή το περιστατικό που έμελλε να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όπου κατά την διάρκεια εγκαινίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καρτερού Ηρακλείου οι «επίσημοι» -κλήρος και πολιτικά πρόσωπα- απολάμβαναν το προνόμιο να ατενίζουν αφ΄υψηλού την πλέμπα την ώρα που ο παραολυμπιονίκης βρισκόταν στα «χαμηλά» καθηλωμένος στο αναπηρικό του αμαξίδιο, αν και τιμώμενο πρόσωπο, δόθηκαν πολλές ερμηνείες και σχόλια!

Δεν έχει σημασία ποιοι βρίσκονταν πάνω στην εξέδρα –Υφυπουργός, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Κληρικοί κλπ- σημασία έχει η ίδια η … εξέδρα! Μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή για να προσδώσει για τις ανάγκες της στιγμής … «ύψος»! 

Ξέρετε τι σημαίνει το «ύψος»; Δύναμη, ισχύ, κύρος, εξουσία! Αλλά αλήθεια, χωρίς το τεχνητά κατασκευασμένο «ύψος» τα υπόλοιπα δεν ακολουθούν; Το ύψος το χρειάζεται για παράδειγμα ένας παίκτης του μπάσκετ προκειμένου να φτάνει ευκολότερα στο λέι-απ ή στο κάρφωμα, αλλά ο υφυπουργός ή ο παππάς τι το θέλει το «ύψος»; Θα είναι πιο «άγιος» ο τελούμενος «αγιασμός», ή θα είναι πιο πολιτικά «ορθό» το έργο που κατασκευάζεται;

Τίποτα προφανώς από αυτά! Ο προφανής στόχος είναι η καλύτερη «θέαση»! Το πώς βλέπουν αφ΄υψηλού οι επί της εξέδρας «επίσημοι» τους επί του εδάφους «ανεπίσημους»! αλλά και πώς οι επι του εδάφους «ανεπίσημοι» θα δουν με το ανάλογο «δέος» τους επί της «εξέδρας» άρχοντες! Τους «άρχοντες» πρέπει να τους παρακολουθούν μετ΄επιτάσεως οι πληβείοι, ειδάλλως ισοπεδώνεται η κοινωνική «ιεραρχία»! 

Δηλαδή τζάμπα έβαλαν τις «γραβάτες» , τα κοστούμια, και τους χρυσοποίκιλτους σταυρούς οι επί της εξέδρας; Ίσα κι όμοια όλοι; Μπα σε καλό μας! 

Το «ύψος» είναι το «μυστικό» της κοινωνικής ιεράρχησης είτε το θέλουμε είτε όχι. Άλλωστε υπό μία έννοια εμείς την «κατασκευάσαμε» αυτήν την «εξέδρα»! Όλοι εμείς μέσω των «επιλογών» μας δώσαμε το τεχνητό «ύψος» σε όλους αυτούς τους «χρυσοποίκιλτους» και «γραβατωμένους» να ατενίζουν με την δέουσα και εύλογη υπεροψία τους από «κάτω», έστω κι αν αυτοί οι από κάτω είναι παραολυμπιονίκες ή ήρωες της καθημερινότητας!

Ας μην έχουμε παράπονα τώρα για την «εξέδρα»! Εκείνη κάνει την «διαφορά»!   

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί