«Κακοποίηση Γυναικών: Πότε η σιωπή θα γίνει φωνή;»

Ημερίδα από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης, διοργανώνει την Παρασκευή, 10 Ιουνίου στο Σπίτι του Πολιτισμού από 09:00 έως 14:00 ημερίδα με θέμα «Κακοποίηση Γυναικών: Πότε η σιωπή θα γίνει φωνή;».
Ημερίδα με θέμα:
«Κακοποίηση Γυναικών: Πότε η σιωπή θα γίνει φωνή;»

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022
«Σπίτι του Πολιτισμού»
Βερνάρδου Εμμανουήλ 12, Πλησίον Ωδείου, Ρέθυμνο –
Παλαιά Πόλη, 74131
Ώρα έναρξης: 9:00 π.μ.

9:00-9:30 Προσέλευση Κοινού
9:30-09:45 Άνοιγμα Ημερίδας: Καββάλου Μαρία Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας
& Κοινωνικής Μέριμνας.
Χαιρετισμοί Επισήμων

09:45-10:15
«Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: νομική προσέγγιση και αντιμετώπιση»
Δασκαλάκη Δέσποινα, Δικηγόρος Ρεθύμνης, Γεν. Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης.

10:15-10:45
«Τα διαφορετικά πρόσωπα της βίας»
Βαονάκη Αλεξία, Ψυχολόγος M.Sc. Με ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, Προϊσταμένη Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης.

10:45-12:00
«Εικόνα από το Πεδίο: Δεδομένα, Ιδιαιτερότητες, Διαχείριση & Αποτελεσματικοί Τρόποι Παροχής Υπηρεσιών σε Γυναίκες Θύματα Βίας»
Παχιαδάκη Μαίρη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου – Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού – Ηράκλειο Κρήτης.
Γερακάκη Ελένη, Κοινωνική Επιστήμονας / Ειδικός Ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου
Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου
Σπετσίδης Νικόλαος, Συντονιστής Έργου του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου.
12:00-12:30 Διάλειμμα

12:30-13:00
«Ενδοοικογενειακή Βία: Μα γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε;»
Πετρουλάκη Κική, Ψυχολόγος,Ph.D.,Πρόεδρος Δ.Σ., Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

13:00-14:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Συμπεράσματα. Κλείσιμο Ημερίδας

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Κακοποίηση Γυναικών: Πότε η σιωπή θα γίνει φωνή;»”

  1. δεν παντρεύεται όποιο βρει (ανέκδοτο)

    Θα ζούσες κανονικά

    Παρατηρώ ότι τελευταία το λεωφορείο Μασταμπά έχει μετατραπεί σε… άσυλο. Παίρνει το λόγο κάθε φορά ένας “τρελός” και λέει τον πόνο του δημόσια. Κάτι σαν γκρουπ θέραπι… Την τελευταία φορά ήταν μια γυναίκα γύρω στα 60 με χάλια εμφάνιση, μαύρο φόρεμα αμάνικο, εμφανή φλεβίτιδα, κυτταρίτιδα, πρήξιμο, υπερβολικά υπέρβαρη, με πολλά γκρίζα μαλλιά πιασμένα πρόχειρα σε ένα ιδιότυπο “χτένισμα”… Απέναντί της μια μικρόσωμη καλή ευγενική γυναικούλα την άκουγε αναγκαστικά.

    Φώναζε δυνατά, αγριεμένη, ήθελε να καταγγείλει τους πάντες… Ο Σαμαράς έφαγε τον άντρα μου και τώρα μας βάλανε αυτόν, ό,τι χειρότερο, χειρότερος από όλους, να μας αποτελειώσει! Ήρθε τώρα να δει αν μείνανε άστεγοι οι σεισμόπληκτοι και να φύγει. Κατευθείαν από τη Γαλλία! Και παριστάνει τον Κρητικό! Έξι χρόνια είμαι χήρα. Δεν είμαι εγώ από αυτές που παντρεύονται όποιον βρουν μπροστά τους! Να βγαίνω έξω τα βράδια να παώ πού, να κάθομαι μόνη μου στα μαγαζιά; Και να ήθελες να βγαίνεις, δυο χρόνια τώρα ήταν λοκντάουν, πετάγεται μια άλλη μικρόσωμη με αδύναμη φωνή.

    Η απέναντί της τη ρωτάει: Φίλες δεν έχεις; Είχα, αλλά ήτανε φίδια. Όσο ζούσε ο άντρας μου πηγαίναμε θέατρο, σινεμά, εστιατόρια και τις κερνούσε. Μετά χάθηκαν. Ζωή σε μας. Λέει και κατεβαίνει στην επόμενη στάση.

    Ήθελα να της πω, ναι, ο κόσμος (και ο Μητσοτάκης) είναι κακός, είναι άδικος, αλλά αν αφήσουμε την κακία, την ανοησία και την αδικία του κόσμου να θολώσει την αισιόδοξη στάση μας, την μαχητική κοσμοθεωρία μας, τότε εμείς γινόμαστε άσχημοι και δυστυχισμένοι… Από το φτωχός μέχρι το δυστυχισμένος υπάρχει μια απόσταση, που, αν δεν είναι πια πολύ αργά, μπορεί να καλυφθεί…

    Και να σας πω και κάτι άλλο; Πετάγεται ένας άλλος από το γκρουπ – θέραπι, που το είχε μάθει καλά το μάθημά του περί «ατομικής ευθύνης». Σκοτώθηκε γιατί δεν φορούσε το κράνος κανονικά. Αν το φορούσε κανονικά, θα ζούσε κανονικά… Μην παραπονιέσαι για τίποτα. Αν δεν είχες κακό χαρακτήρα, θα είχες δουλειά κανονικά, θα είχες λεφτά κανονικά, θα είχες υγεία κανονικά. Δεν είχες κανένα πρόβλημα, δεν θα πέθαινες. Θα ζούσες κανονικά. Ακούς εσύ άσχημη κυρία που κατέβηκες πριν λίγο;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί