Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Αγοράς Εργασίας, από την Περιφέρεια Κρήτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Αγοράς Εργασίας.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, που έχει καθιερωθεί ως ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό ερευνητικό σύστημα καταγραφής και διάγνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Κρήτη, αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού στο νησί. Επίσης αποτυπώνει την κατάσταση των επιχειρήσεων του νησιού, αποτελώντας έναν επιστημονικό οδηγό, για τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, για τη βελτίωση των σχετικών με την απασχόληση δεικτών, για τη Διά Βίου Μάθηση, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς επίσης και για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Το  Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος της απασχόλησης και της εργασίας μεταβάλλεται διαρκώς υπό την πίεση συνεχών και πολυεπίπεδων κρίσεων. 

Η ατζέντα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στα επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με έμφαση, στη δομή, τα χαρακτηριστικά, τα βασικά ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού, για την περίοδο 2016-2021, καθώς επίσης και τις τάσεις, τους μετασχηματισμούς και τις προκλήσεις στην Αγορά Εργασίας της Κρήτης. Η διάγνωση αναγκών και το ερευνητικά εδραιωμένο Πρόγραμμα- Πλαίσιο Κατάρτισης ως περιφερειακή ενεργητική πολιτική απασχόλησης, στη  Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον Τομέα της Διά Βίου Μάθησης και της Απασχόλησης αλλά και η συνεισφορά του Περιφερειακού Μηχανισμού στον σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης του περιφερειακού σκέλους  του ΕΣΠΑ, στο Παρατηρητήριο  Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, τη νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, στις τροχιές επισφάλειας και στην  προσέγγιση και αντιμετώπιση τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου. 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη, στην έναρξη του Συνεδρίου, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ανέφερε πως «για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία του Μηχανισμού, λειτουργεί ενισχυτικά, δίπλα σε νέες δομές που αναπτύσσουμε, χτίζοντας ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό οικοσύστημα για την απασχόληση και τη βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με αυτόν τον κρίσιμο για την κοινωνία τομέα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Καθηγητές και το Επιστημονικό προσωπικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού δημιουργεί τις συνθήκες για τον καλύτερο σχεδιασμό των παρεμβάσεων μας.  Επιτρέπει την αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου, μέσα από το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και των τοπικών φορέων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.»

Στο συνέδριο συμμετείχαν: ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, διαδικτυακά παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης αρμόδιος τομεάρχης εργασίας, εκ μέρους της Γ.Γ. ενίσχυσης απασχόλησης κας Γιώτη χαιρέτησε η κα. Ε. Γιαννοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ανδρέας Κοκοσάλης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων-παραγωγικών τάξεων, στελέχη της Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εισήγηση της η Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη τόνισε πως «σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και με ισχυρές τις συνέπειες της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, η Περιφέρεια Κρήτης, πρωτοπορεί σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Αγοράς Εργασίας. Στο σημερινό συνέδριο, επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι η καταγραφή των δεδομένων στην αγορά εργασίας, η αξιολόγηση των αναγκών και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας στοχεύουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στην τόνωση της απασχόλησης. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και το επόμενο διάστημα, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι συνθήκες απαιτούν την εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων με την απασχόληση φορέων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επιστήμονες και στα στελέχη της Περιφέρειας που διοργάνωσαν το σημερινό συνέδριο και υποστηρίζουν καθημερινά τη λειτουργία του μηχανισμού». 

Στις δηλώσεις τους οι καθηγητές Μιχάλης Ταρουδάκης και Νίκος Παπαδάκης, εκ μέρους της ομάδας του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας, έκαναν τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Στο πολύ σημαντικό Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα κύρια ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού για την περίοδο 2016-2021, αναφορικά με τις επικυρίαρχες τάσεις και μείζονες μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας στην Κρήτη.

Επιπρόσθετα, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε σημαντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης να εκδιπλώνουν εμβληματικές δράσεις Στρατηγικής και στη βάση των ευρημάτων του Περιφερειακού Μηχανισμού.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ουσιώδης συζήτηση με συναδέλφους από άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικές Δομές αλλά και με εκπροσώπους Παραγωγικών Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων.

Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και τεκτονικών μετασχηματισμών στην αγορά εργασίας διεθνώς, η οργανική συσχέτιση έρευνας, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και αναδιανεμητικής κοινωνικής πολιτικής είναι μια επίμονη πρόκληση, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Αυτό ήταν παραπάνω από ορατό στο σημερινό συνέδριο και συνακόλουθα στον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε.» 

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Τοποθέτηση του Κοκοσάλη Αντρέα, μέλους του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στο Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα: “Τα αποτελέσματα του μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς εργασίας στην Κρήτη και την επίδρασή του τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.”

«Εκ μέρους του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση κι ευχόμαστε καλές εργασίες στο Συνέδριό σας.

Σήμερα ζούμε στην εποχή της «ψηφιακής οικονομίας» και της πλατιάς εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι πολύ καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Να ζήσουμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, της εποχικής εργασίας, της μισής ζωής. Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και μόρφωσης, Πολιτισμού. Να μην αγωνιούμε αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα, αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, αν θα μένουμε χωρίς σπίτι, τα παιδιά μας χωρίς σχολειό σε ένα μεγάλο σεισμό. Να μη βρισκόμαστε μπροστά στον κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και καταστολή. Να μη σηκώνουμε το βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο για τη διανομή των αγορών.

Την ίδια στιγμή όμως, οι νέες γενιές όχι μόνο καταδικάζονται να ζουν πίσω από τις δυνατότητες της εποχής, αλλά ζουν και με χειρότερους ακόμα όρους σε σχέση με τις παλιότερες γενεές.

Μία πτυχή αυτής της πραγματικότητας αποτελεί ο νόμος 4808/2021 ή νόμος Χατζηδάκη ή αλλιώς νόμος έκτρωμα όπως τον χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους.

Γιατί κωδικοποιεί τις αντιδραστικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία της τελευταίας δεκαετίας και τις πάει ένα βήμα παρακάτω.

Γιατί γυρίζει τους όρους δουλειάς έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα.

Γιατί οδηγεί σε αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από “ήλιο σε ήλιο”, με υπονόμευση των ΣΣΕ, συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία.

Γιατί μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», προσφέροντας περισσότερη ασυλία στην εργοδοτική αυθαιρεσία αντί να αναβαθίσει και να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό.

Η πλήρης ταύτιση της Κομισιόν με το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη αποδεικνύει, ότι αυτό αποτελεί πιστή εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Γι’ αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε 55 άρθρα του αντεργατικού εκτρώματος και σε άλλα 17 δήλωσε παρών, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισε “ναι” σε 74 άρθρα του νομοσχεδίου. Νόμοι σαν αυτόν αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαιρέτισαν όλοι, πλην ΚΚΕ. Αυτό είναι το νέο “υπερμνημόνιο” για τους λαούς της Ευρώπης.

Το ΚΚΕ εξέφρασε, μέσα και έξω από τη Βουλή, την οργή των εργαζομένων και της νέας γενιάς. Αναδείξαμε την ανάγκη για επιθετικούς αγώνες που θα αναδεικνύουν και θα διεκδικούν τις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για μείωση του εργάσιμου χρόνου με περισσότερα δικαιώματα. “Πρόοδος” στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι να καταργηθεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που θέσπισαν όλες οι κυβερνήσεις.

Όποια πλευρά και αν εξετάσουμε, θα διαπιστώσουμε ποιοι και πώς θυσιάζουν τις ανάγκες μας στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.  Κι αυτό επιβεβαιώθηκε στις περιόδους της κρίσης και της αναιμικής ανάκαμψης, την περίοδο της πανδημίας με τις εκατόμβες νεκρών και το διαλυμένο σύστημα Υγείας, από την πλήρη έλλειψη αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Έχουμε απέναντί μας ένα εχθρικό κράτος, μια οικονομία και συνολικά μια κοινωνική οργάνωση, που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με το πώς θα μεγαλώσουν τα κέρδη τους, πώς θα βγαίνουν νικητές στον ανταγωνισμό με τους αντιπάλους τους.

Αυτά ακυρώνουν τις δυνατότητες που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους και που διευρύνονται συνεχώς με την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Αυτά εμποδίζουν την ικανοποίηση των αναγκών μας. Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας.

Αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει όλες οι εκδοχές της αστικής διακυβέρνησης: Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και «αριστερές». Κυβερνήσεις μονοκομματικές και συνεργασίας. 

Γι’ αυτό κάθε νέα κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει η μια εκεί που σταμάτησε η άλλη, εφαρμόζει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες και παίρνει και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα ευρήματα του “Περιφερειακού Μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς εργασίας”.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τουρισμού:  Αλήθεια, μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να μιλούν για θαύμα, επειδή όπως δείχνουν φέτος οι προβλέψεις για αφίξεις, θα ξεπεράσουν το 2019 και τα έσοδα από τον τουρισμό θα απογειωθούν; 

Οι μόνοι που δικαιούνται να μιλούν για “θαύμα” είναι οι μεγαλοξενοδόχοι. Μέσα στην πανδημία επιδοτήθηκαν με ζεστό κρατικό χρήμα, δεν έμειναν άπραγοι. Έφτιαξαν τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, προχώρησαν σε εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των μονάδων τους, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι οι ίδιοι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού που κάλυψαν τις ανάγκες τους με μεγάλα κρατικά πακέτα στήριξης.

Μπορούν όμως οι εργαζόμενοι να μιλούν για τουριστικό θαύμα;

Όταν φέτος η εντατικοποίηση της δουλειάς τσακίζει κόκαλα;

Αφού τα ξενοδοχεία, φαίνεται ότι θα δουλέψουν το πολύ με το 60-70% του προσωπικού, την ώρα που οι πληρότητες είναι στο 100%, ειδικά τον Ιούλη-Αύγουστο;

Όταν επικρατούν ατομικές συμφωνίες που υπονομεύουν την κλαδική, αλλά και τις τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Όταν δουλεύει μόνο το 70% των εποχικών εργαζομένων του 2019, κι αυτοί με εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ρεπό και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με καταστρατήγηση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας;

Μπορούν να μιλούν για θαύμα οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, που συνθλίβονται από τα μονοπώλια του κλάδου;

Μήπως απέχει πού η ομηρία, που βιώνουν 10ετίες τώρα οι χιλια΄δες συμβασιούχοι στην Περιφέρεια και τους δήμους;

Ή πρέπει να προξενεί εντύπωση η μαζική φυγή εργατών γης προς τρίτες χώρες;

Για τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος…

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για νέες αυταπάτες.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό και των επόμενων κυβερνήσεων είναι επίσης ήδη δεδομένο. Είναι αυτό που στηρίζεται και θα υλοποιεί την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», τις Συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το περσινό καλοκαίρι με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙ-ΝΑΛ. Η εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα είναι ήδη εδώ και έχουν τις υπογραφές όλων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά. 

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, στα συνδικάτα και σ’ όλους τους φορείς του κινήματος, μέσα κι έξω από τη βουλή, το περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, διεκδικώντας:

-Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο,

– τη γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης. 

– Την ουσιαστική μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους και μετακύληση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.

-Την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο

-Την υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, με μείωση έως και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο.

-Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. 

-Την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κατάργηση όλων των νόμων, που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα και τις διαδηλώσεις.-

– Την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα,

Σήμερα συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερες αποδείξεις που φωτίζουν, όχι μόνο τις αιτίες των προβλημάτων, αλλά πάνω απ’ όλα την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Διαμορφώνονται δυνατότητες περισσότερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να βαδίσουν στο δρόμο της αμφισβήτησης και ανατροπής, να πιστέψουν ότι μπορούν όχι μόνο να επιδράσουν, αλλά και να καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους. Η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, που εξασφαλίζει ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, για το δίκιο του εργαζόμενου λαού, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.»

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί