Πανεπιστήμιο Κρήτης: Εκδήλωση για τη “Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία”

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (αίθουσα «Πειραματική Σκηνή») διοργανώνεται ανοιχτή γιορτή στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ MEDEA «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της σκόνης στην υγεία, η δημιουργία εργαλείων για έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η μεταφορά των αποτελεσμάτων στις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να αναπτυχθούν στρατηγικές προστασίας της υγείας.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετείχαν η Παιδιατρική Κλινική που συντόνιζε και τη μελέτη, η Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών -ΕΠΕΧΗΔΙ- του τμήματος Χημείας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα άρχισε το Σεπτέμβριο 2017, συνέχισε παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και πρόσφατα οι εργασίες πεδίου ολοκληρώθηκαν. Θα μοιραστούμε τα πρόδρομα αποτελέσματα της προσπάθειας, μαζί με άλλες πληροφορίες, ενημερωτικό υλικό και δραστηριότητες που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά για το θέμα των καταιγίδων σκόνης της ερήμου και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, που δημιουργήθηκε από την ομάδα του LIFE+ MEDEA για άμεση ενημέρωση έναρξης/λήξης επεισοδίου σκόνης, μετεωρολογική πρόβλεψη μέρες πριν το επεισόδιο, οδηγίες προφύλαξης (Text/Video) για γενικό πληθυσμό/ασθματικά παιδιά/καρδιοπαθείς και ιστορικό γεγονότων σκόνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί