Ο Οικονόμου δηλώνει… ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της πρώτης πυρκαγιάς του καλοκαιριού

Με περίπου 6.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης να έχουν γίνει στάχτη και αρκετά σπίτια στη Βούλα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές «τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων», για αυτό και η κατάσταση «παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος εκτενώς στην πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Άνω Γλυφάδα. Ισχυρίστηκε ότι «η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Θυμίζουμε πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από πολύωρες μάχες της Πυροσβεστικής και αφού πρώτα είχε φθάσει στη Βάρη.

«Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεγαλώνοντας την ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Ο Γιάννης Οικονόμου εκτίμησε πως «η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη» όμως αυτό «δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία», είπε.

«Καλύτερα προετοιμασμένοι»

Με το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη να λαμβάνει χαμηλό βαθμό στο πρώτο σοβαρό περιστατικό κατά τη διάρκεια της εφετινής αντιπυρικής περιόδου ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έδειξε να πτοείται και είπε ότι «φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων» ενώ πρόσθεσε πως «η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές».

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα είπε πως οι συνθήκες θα παραμείνουν «αντίξοες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης» και προέβλεψε «ένα δύσκολο καλοκαίρι» που θα χρειαστεί «μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί