Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Μ Ι Α   Μ Ο Ν Ο   Γ Η»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία καθώς Πενήντα χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, το μήνυμα «Μία μόνο Γη» παραμένει επίκαιρο.

Ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, με φυσικούς πόρους οι οποίοι δεν είναι απεριόριστοι και τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προστατεύσει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 τονίζει την ανάγκη για “βιώσιμο” τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση, μεταμορφώνονταςμέσα από συλλογικές πολιτικές αλλά και τις προσωπικές μας επιλογές – τον τρόπο που ζούμε. 

Αναλαμβάνουμε όλοι μαζί μια συλλογική, μεταμορφωτική δράση σε παγκόσμια κλίμακα για την προστασία και την αποκατάσταση του πλανήτη μας.

Ο μετασχηματισμός των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων μας θα πρέπει να έχει στόχευση την βελτίωση της σχέσης μας με τη φύση, την κατανόηση της αξίας της και την τοποθέτηση της αξίας της φύσης στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων. 

Παγκόσμιες Απειλές της Κλιματικής Αλλαγής

Το 2022 συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες απειλές της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Πρωταρχικός στόχος πλέον είναι να επανατοποθετήσουμε τη Φύση και τον ‘Ανθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής

Να ελέγξουμε με αυτογνωσία τα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής μας. 

Να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ)  και οι ΟΤΑ της Κρήτης που βρίσκονται διαχρονικά κοντά στον άνθρωπο και στη φύση, είναι σε θέση να προτείνουν πολιτικές και δράσεις στις οποίες συνυπάρχουν:  η Ανάπτυξη με την Προστασία και την Ανάδειξη του Περιβάλλοντος. 

Η Κρήτη μας διαθέτει πληθώρα φυσικών πόρων.  

Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων

Ιδιαίτερο γνώρισμα του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η παρουσία 53 εκτεταμένων Ζωνών Natura 2000, που καλύπτουν το 34% της συνολικής έκτασης της Κρήτης. 

Η αποτελεσματική προστασία και ενεργή διαχείριση τους θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής μας και της εικόνας του Νησιού. 

Δεν θα πρέπει επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. 

Επιδίωξη όλων μας είναι να τα διορθώσουμε. 

Η Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από την ανάπτυξη ασύμβατων χρήσεων, είναι η μοναδική μας ευκαιρία για μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής και αρμονική συνύπαρξή μας με το Περιβάλλον.

Η ενεργειακή μετάβαση και η διασύνδεση με το εθνικό σύστημα ενέργειας σηματοδοτεί το τέλος της λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και την απαρχή μιας Νέας Αναπτυξιακής Αντίληψης.

Οι ευρύτερες περιοχές στις οποίες λειτουργούσαν οι μονάδες αυτές πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και να αποδοθούν στις Τοπικές Κοινωνίες με βάση Ολοκληρωμένα Προγράμματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού για την αναβάθμιση του Φυσικού και του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος.

Πράσινη Ενέργεια

 Ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Πράσινη Ενέργεια θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και πρέπει να Σχεδιαστεί Ολοκληρωμένα. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο πως οι φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας και η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά  θα  προστατευθούν χωρίς εκπτώσεις.

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες συγκροτούμε μια συνολικότερη στρατηγική για την προώθηση μιας Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά Βιώσιμης Ανάπτυξης, για ένα καλύτερο αύριο που διασφαλίζει την Υγεία και την Ευημερία των Πολιτών.

Πλέον η προσοχή μας εστιάζεται στην αξιοποίηση των ασύλληπτων τεχνολογικών επιτευγμάτων των καιρών μας για τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Στηριζόμαστε σε αυτή την προσπάθεια στο ερευνητικό και παραγωγικό δυναμικό της Κρήτης.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ως συλλογικός φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη, γίνεται καθημερινά αρωγός στον αγώνα για μια νέα Βιώσιμη Ανάπτυξη, πιο Δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και σε αρμονική συνύπαρξη με την Φύση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί