“Ημέρα Περιβάλλοντος: Σήμερα η Πεδιάδα δεν έχει τίποτα να γιορτάσει”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας κοινοποιεί στα ΜΜΕ ένα βίντεο που περιγράφει την περιβαλλοντική καταστροφή που υφίσταται η περιοχή από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας τονίζουν τους λόγους για τους οποίους το έργο χαρακτηρίζεται ανώφελο και επικίνδυνο ενώ επισημαίνουν πως υπάρχει ασφαλής και αξιόπιστη λύση με την επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και με εξάλειψη του θορύβου για τους κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού. 

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει πως όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, απώτερος στόχος ήταν η εκποίηση του παραλιακού φιλέτου του σημερινού αεροδρομίου γεγονός που συνιστά «διπλό έγκλημα» τόσο για το Καστέλλι όσο και για το Ηράκλειο. 

Αναλυτικά το κείμενο της Πρωτοβουλίας Πολιτών 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

Σταματήστε το διπλό έγκλημα στο Ηράκλειο 

Εμείς δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε 

Διαπιστώνουμε την… εγκληματική αλλαγή στον τόπο μας από το παράλογο και επικίνδυνο αεροδρόμιο.  

Σήμερα 5 Ιουνίου, όλοι μιλούν για το Περιβάλλον, για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και για τον τεράστιο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Για εμάς στην Πεδιάδα Ηρακλείου είναι μια μέρα που απλά επιβεβαιώνεται η υποκρισία και τα ψεύτικα λόγια όλων των αρμοδίων, είναι μια ακόμα μέρα που βλέπουμε γύρω μας όλα όσα υποτίθεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν οι εορτασμοί με τις θεσμοθετημένες Παγκόσμιες Ημέρες. Είναι μια μέρα που διαπιστώνουμε την… εγκληματική αλλαγή που υφίσταται ο τόπος μας. 

Διαλέγουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να δημοσιοποιήσουμε και επίσημα το βίντεο που ετοιμάσαμε και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στον τόπο μας. Καλούμε τους πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης να το κοινοποιήσουν για να μάθουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και τι σημαίνει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.  


Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, δηλώνει ξεκάθαρα πως παραμένει σταθερά αντίθετη στο έργο και ζητά την άμεση αναστολή των εργασιών και ακύρωσή του. Στο παρελθόν έχουμε εκθέσει αναλυτικά περισσότερα από 30 επιχειρήματα για τα οποία λέμε όχι στο αεροδρόμιο. Σε κανένα από αυτά δεν πήραμε πειστικές απαντήσεις από κανέναν εκ των αρμοδίων και φυσικά ούτε από την ίδια την κατασκευαστική εταιρία. 

Το τελευταίο διάστημα οι λόγοι της εναντίωσής μας αντί να μειώνονται αυξάνονται καθώς οι εξελίξεις όχι μόνο επιβαρύνουν την κατάσταση στην περιοχή αλλά αποτελούν και προσβολή στη νοημοσύνη των κατοίκων. 

Περιληπτικά: 

1 – Αποφασίστηκε η εκδίωξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από το διοικητικό συμβούλιο του νέου αεροδρομίου (πριν καν αυτό κατασκευαστεί) γιατί προφανώς δεν θα ήθελαν να έχουν την παραμικρή φωνή αντίδρασης στα σχέδιά τους. 

2 – Αντί να αντιδράσει, η δημοτική αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας δίνει γη και ύδωρ στην κατασκευάστρια εταιρία, προτείνοντας την υπομίσθωση του Λατομείου στους Ζωφόρους, ώστε να λαμβάνονται από εκεί τα υλικά για το νέο αεροδρόμιο, επιτείνοντας το πρόβλημα για τους κατοίκους των Αποστόλων και της ευρύτερης περιοχής, που ζητούν εδώ και χρόνια να κλείσει το Λατομείο καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 360 μέτρων από τον οικισμό. Πλέον ετοιμάζονται για την παραχώρηση κι άλλου Λατομείου στο Σμάρι (το 3ο κατά σειρά) ενώ στη σύμβαση του έργου υπήρχε η δέσμευση ότι δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή μας με αυτές τις οχλήσεις. 

3 – Πρόσφατα, με τους καταστροφικούς σεισμούς ήρθε στο φως η παντελής απουσία μελετών αντισεισμικής θωράκισης. Αλλά μάλλον αυτό θα ήταν πολυτέλεια για ένα αεροδρόμιο για το οποίο, όπως το ίδιο το ΤΕΕ έχει επισημάνει, κατασκευάζεται μόνο με μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αυτή συνταγμένη προ σχεδόν 20 ετών. 
 
4 – Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες πολιτών για παράνομες υδροληψίες και άλλες παράνομες χωματουργικές εργασίες στην περιοχή μας, οι οποίες γίνονται χωρίς την άδεια αλλά σίγουρα με την ανοχή της δημοτικής αρχής Μινώα Πεδιάδας. 

5 – Όπως ήδη κατήγγειλαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των αρχαιολόγων υπάρχει σαφής «γραμμή» υποβάθμισης όλων των αρχαιοτήτων στην περιοχή μας. Η εντολή Μενδώνη προς του αρχαιολόγους που εργάζονται στο έργο πως «ό,τι και να βρεθεί το έργο θα γίνει» αποτελεί κοινό μυστικό και αποδεικνύεται κάθε μέρα στην πράξη. Πρόσφατα μάλιστα αποφάσισαν πως για το τι θα γίνει με τις αρχαιότητες δεν θα έχει λόγο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά το Υπουργείο Υποδομών. 

6 – Το έργο κατασκευάζεται με υποαμοιβόμενο προσωπικό καθώς επί μήνες μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις ανασκαφές, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης ενώ στο κύριο εργοτάξιο υπήρξε ήδη ο πρώτος νεκρός εργαζόμενος, κάτοικος της περιοχής μας, θύμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και των ανεπαρκών μέτρων προστασίας. 

7 – Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές που υπέβαλαν πολίτες και ο Δήμος.

Και τελευταίο μα κυριότερο απ’ όλα:

8 – Αποδείχτηκε περίτρανα το ψέμα που έλεγαν όλες οι κυβερνήσεις στον λαό του Ηρακλείου και της Κρήτης σε σχέση με την αναγκαιότητα του νέου αεροδρομίου. Η υποθήκευση της έκτασης του σημερινού αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», και η απαίτηση για ιδιωτικοποίηση της έκτασής του προκειμένου να εκταμιευτούν οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δείχνει ένα και μόνο πράγμα. Στόχος δεν ήταν το Καστέλλι. Στόχος ήταν το παραλιακό φιλέτο του Ηρακλείου όπου ήδη ακούγονται σχέδια για μαρίνες και εμπορικές χρήσεις που καταρτίζει η ΤΕΡΝΑ βάζοντας ταφόπλακα σε όποια προοπτική «ανάσας» της πόλης του Ηρακλείου.

Με τον τρόπο αυτό συντελείται ένα διπλό έγκλημα σε Ηράκλειο και Καστέλλι. Οι όψιμες αντιδράσεις των τοπικών αρχών απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην των πολιτών και της κοινωνίας. Οι Ηρακλειώτες  πρέπει έστω και τώρα να μάθουν την αλήθεια. Θα πληρώνουν διπλάσια σε χρήμα και χρόνο για να μετακινηθούν 40 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους ώστε να ταξιδέψουν, όχι για να κερδίσουν περισσότερους ελεύθερους χώρους ή υπερτοπικές δράσεις στην υπάρχουσα έκταση του αεροδρομίου αλλά για να φτιαχτεί εκεί ένα νέο «Ελληνικό» για τους λίγους και τους έχοντες.  

Δηλώνουμε πως στεκόμαστε ανυποχώρητα απέναντι στην καταστροφή του τόπου μας. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το έργο του αεροδρομίου και ζητάμε για πολλοστή φορά από τη δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας να σταθεί στο ύψος της και να βάλει φραγμό σε κάθε σχεδιασμό που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. 

Σας καλούμε να διαβάσετε ξανά το κείμενο με τους 30 +1 λόγους για τους οποίους λέμε όχι στο αεροδρόμιο και απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους να απαντήσουν, αν μπορούν μία προς μία σε όλες αυτές τις ανησυχίες μας.  

Σας καλούμε να δείτε ξανά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων επίσημων φορέων (ΤΕΕ, Δήμος Ηρακλείου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Αεροπορικές Εταιρίες, Τουριστικοί Πράκτορες κ.α. ) που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την επάρκεια, για το κόστος αλλά και για τις συνέπειες του έργου. 

Υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική.  

Είναι η επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου με απόλυτη μείωση του θορύβου και της επικινδυνότητας, όπως δίκαια ζητούν οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού. Μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα. Μη συνηγορείτε στο διπλό έγκλημα εις βάρος του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης.  

Το νέο ΔΣ 
της Πρωτοβουλίας Πολιτών 
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί