Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για «στήριξη τρομοκρατών» στην Ελλάδα

Αβάσιμες και αναληθείς χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τις κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, οι οποίες διατυπώθηκαν από την Άγκυρα στον Έλληνα Πρέσβη Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη που εκλήθη για εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα για να δώσει εξηγήσεις.

Ως αιτία αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Όπως ειπώθηκε στον Χριστόδουλο Λάζαρη, οι «προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Στον Έλληνα πρέσβη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η νέα πρόκληση της Άγκυρας έρχεται πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα και ύστερα στην Αθήνα, την επόμενη Πέμπτη με θέμα στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις. Στις 10 Ιουνίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η Διάσκεψη για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Τουρκία να συμμετέχει στη διαδικασία αλλά ακόμη να μην έχει δηλώσει εάν θα εκπροσωπηθεί και σε τι επίπεδο.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί