Ξανά ανοιχτό το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Tο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (ΑΜΜΠ) καλωσορίζει ξανά τους επισκέπτες του, τους οποίους θα υποδέχεται έως και τον Οκτώβριο του 2022.

Το ΑΜΜΠ είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Πισκοπιανού, 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας Παρλαμά. Οι Συλλογές του Μουσείου με εκθέματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα της ζωής στα χωριά του νησιού. Στη φάμπρικα παρουσιάζονται οι αγροτικές και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου και τα προβιομηχανικά επαγγέλματα του μαραγκού, του βαρελά, του δερμιτζή και του φαμπρικάρη. Η νεώτερη πτέρυγα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην κρητική υφαντική και περιλαμβάνει σπάνια υφαντά και εργαλεία από τις Συλλογές της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη / Ε.Κ.Ι.Μ. Στις μόνιμες εκθέσεις εντάσσεται και η ενότητα της δαντελοπλεκτικής, με επιλεγμένες δαντέλες από τη συλλογή της εκλιπούσας δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη, δωρεά του συζύγου της Μιχάλη Αλεξανδρίδη. 


Το Μουσείο είναι προσβάσιμο στα Α.Μ.Ε.Α. Εκτός από το πλούσιο εποπτικό και πολυμεσικό υλικό, στο Μουσείο προσφέρονται από φέτος, με τη στήριξη του προγράμματος Leader Ηρακλείου, πληροφορίες για το Μουσείο σε κώδικά braille με τη συνεργασία του Φάρου των Τυφλών, συσκευές ακουστικής ξενάγησης σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά) και συσκευές ομαδικής ξενάγησης για τα οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών. Επίσης, το Μουσείο διαθέτει μικρό πωλητήριο και χώρους ανάπαυσης με θέα στον κόλπο της Χερσονήσου. 

Η οργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε κάθε τύπο επισκέπτη κατά την εποχική περίοδο της λειτουργίας του, καθιστούν το ΑΜΜΠ ένα σύγχρονο και φιλικό μουσειακό περιβάλλον.



Περίοδος λειτουργίας:
Ιούνιος – Οκτώβριος

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο 10.00 – 18.00 (Τρίτη, Κυριακή & αργίες κλειστό).

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: 5€ και Μειωμένο: 3,5€
Σχολικές ομάδες και παιδιά κάτω των 12 ετών: ελεύθερη είσοδος

Τηλ.: (+30) 28970-23303, email: eth@ekim.gr και ammp.museum@gmail.com 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί