Οι παρακολουθήσεις και ο Μεγάλος… Ανιψιός

Το 2019 ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του Μαξίμου, ξεκινά επιχειρηματική δραστηριότητα παρά το ασυμβίβαστο του νόμου ◾️ Το Reporters United καταγράφει πώς οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλάχθηκε ο κ. Δημητριάδης συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator (με το οποίο παρακολουθούνταν επί μήνες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης) και έχουν προμηθεύσει σύστημα υποκλοπών στο ελληνικό Δημόσιο ◾️ Για «συρραφή ισχυρισμών και σεναρίων» κάνει λόγο ο κ. Δημητριάδης και δηλώνει στο Reporters United: «Οι επενδυτικές συναλλαγές μου είναι απολύτως σύννομες».

Ερευνα: Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος – Reporters United  ΕΦΣΥΝ

Το Reporters United δίνει συνέχεια στην έρευνα για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και αποκαλύπτει τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης συναλλάχθηκε με επιχειρηματία ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών μέσω της συμμετοχής τους σε δύο εταιρείες.

Πρόκειται για:

 Την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
 Την εταιρεία Krikel, η οποία φέρεται -σύμφωνα με ρεπορτάζ του inside story– να έχει προμηθεύσει την ΕΥΠ με λογισμικό υποκλοπών.

Η νέα έρευνα του Reporters United και της «ΕΦ.ΣΥΝ.» παίρνει ως αφετηρία ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας του Θανάση Κουκάκη. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι συνδέσεις μεταξύ Δημητριάδη, Predator και ΕΥΠ -μέσω της αγοραπωλησίας εταιρειών και της αλληλουχίας προσώπων (τις οποίες τεκμηριώνουμε στη συνέχεια)- είναι συμπτωματικές ή όχι. Ομως, εν προκειμένω έρχονται να προστεθούν σε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν την εμπλοκή του Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών, και υπ’ αυτή την έννοια δεν μπορούν να αγνοηθούν:

Μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ. Το καλοκαίρι του 2020 η υπηρεσία παρακολουθούσε επί μήνες τον Κουκάκη επικαλούμενη εθνική ασφάλεια. Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε την ΑΔΑΕ αν παρακολουθείται, τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Κουκάκη για τις υποκλοπές σε βάρος του.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το κινητό του Κουκάκη χακαρίστηκε από το λογισμικό Predator.

Παρά την αντίδραση της Κομισιόν και επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων για την υπόθεση Κουκάκη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει έλεγχο στα γραφεία της Intellexa που εμπορεύεται το Predator στην Αθήνα.

Υπό το φως αυτών των τεκμηρίων, η σημερινή αποκάλυψη του Reporters United και της «ΕΦ.ΣΥΝ.» εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τη γνώση του πρωθυπουργού ως προς τις συναλλαγές του ανιψιού του.

Μπίζνες μέσα απ’ το Μαξίμου

Ολα ξεκινούν στις 11 Ιουλίου 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης διορίζει τον ανιψιό του στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, με γραφείο στο Μαξίμου.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην «παραγωγή, πώληση και εν γένει διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)». (Εχει ενδιαφέρον ότι πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Energa μέσα από τη συμμετοχή του στις εταιρείες του Αριστείδη Φλώρου, ο κ. Δημητριάδης επανακάμπτει, ενώ είναι κυβερνητικό στέλεχος, στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.)

Οπως προκύπτει από το καταστατικό της, ο κ. Δημητριάδης καταβάλλει από την αρχή όλο το κεφάλαιο της εταιρείας (50.000 ευρώ) και καθίσταται μοναδικός εταίρος της. Εδρα της ορίζεται η Λουκιανού 6, στο Κολωνάκι. Εκεί στεγάζεται και το δικηγορικό γραφείο του κ. Δημητριάδη.

Σύμφωνα με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για όσα πρόσωπα διορίζονται ως γενικοί γραμματείς «αναστέλλεται αυτοδικαίως η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας». Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Δημητριάδης, ως γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει στην ιστοσελίδα του δικηγορικού του γραφείου ότι τα καθήκοντά του τελούν «σε καθεστώς αναστολής».

Απαντώντας στο Reporters United, ο κ. Δημητριάδης λέει πως «οι αναφερόμενες στο email σας επενδυτικές συναλλαγές μου είναι απολύτως σύννομες και δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο».

Πέρα όμως από την ύπαρξη ή όχι νομικού κωλύματος, το θέμα είναι πολιτικό: Επιτρέπεται σε ένα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με θεσμικό ρόλο μέσα στο Μαξίμου και απευθείας πρόσβαση στον πρωθυπουργό να έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μάλιστα εξαρτάται από τις αδειοδοτήσεις δημόσιων φορέων (Περιφέρεια Αττικής και ΔΕΔΔΗΕ);

Την 1η Νοεμβρίου του 2021 θα αποφασιστεί η λύση της εταιρείας Eledyn.

Οι συνδέσεις ώς το Predator

Η Eledyn είναι η αρχή ενός νήματος που φτάνει μέχρι την Intellexa.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά τη σύστασή της, η Eledyn εξαγοράζει -καταβάλλοντας το ποσό των 1.000 ευρώ- την Canalis, εταιρεία που επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 26 Μαΐου 2021 η Eledyn του κ. Δημητριάδη πωλεί -για 166.513 ευρώ- την Canalis στην εταιρεία ενδυμάτων B&F, την οποία εκπροσωπεί ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπιθαράς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στην ανακοίνωση της B&F αναφέρεται ότι η εταιρεία θα έχει στο εξής «στην πλήρη κυριότητά της δυο πλήρως ηλεκτρισμένα και εν λειτουργία Φ/Β πάρκα 0,5 ΜWatt έκαστο».

Διαχειριστής της Canalis ορίζεται ο Γιώργος Μπιθαράς, γιος του Βασίλη Μπιθαρά. Ο Γιώργος Μπιθαράς, όπως ο πατέρας του, δραστηριοποιείται στην B&F από τις θέσεις του εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. και του γενικού διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.

Ας συνοψίσουμε ώς εδώ: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενόσω είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ξεκινάει επιχειρηματική δραστηριότητα συστήνοντας μια νέα εταιρεία και προβαίνοντας στην αγορά και τελικά πώληση μιας άλλης για 166 χιλιάδες ευρώ.

Απαντώντας στο Reporters United σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Κάθε συναλλακτική δική μου ενέργεια έλαβε χώρα με διαφάνεια και με όρους σύμφωνους με τις συνθήκες της αγοράς. Σε αυτή την απολύτως νόμιμη συναλλαγή, σταματάει και η δική μου συμμετοχή».

Οπως θα δούμε, ο επιχειρηματίας που πλήρωσε τον κ. Δημητριάδη συναλλάσσεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται έμμεσα ή άμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα:

 Με την Intellexa, εταιρεία που εμπορεύεται στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
 Με την Krikel, που σύμφωνα με το inside story φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο.

Και οι δύο δραστηριότητες (της Intellexa και της Krikel) λαμβάνουν χώρα ενώ ο κ. Δημητριάδης είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του.

Ας δούμε την τεκμηρίωση των παραπάνω συνδέσεων.

Η Canalis, η εταιρεία που ο Γρηγόρης Δημητριάδης πούλησε στην B&F, παραμένει μέχρι σήμερα θυγατρική της B&F.

Στις 14 Ιουλίου 2021, μετά δηλαδή την εξαγορά της Canalis, η B&F εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την εταιρεία Ventus.

Ωστόσο, από τη συμφωνία της εξαγοράς προκύπτει ότι εκπρόσωπος και πωλητής της Ventus είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος. Πρόκειται για τον αδερφό του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, εμφανίζεται την περίοδο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της εταιρείας Intellexa.

Η Intellexa είναι αυτή που με έδρα την Ελλάδα εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Είναι σαφές ότι η σχέση μεταξύ δύο αδερφών δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο εμπλοκής στην υπόθεση. Από την άλλη, ακόμα κι αν πρόκειται για σύμπτωση, δεν μπορεί να μην επισημανθεί με φόντο όλα τα τεκμήρια που φέρνουν κοντά Μαξίμου, ΕΥΠ και Predator. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Φέλιξ Μπίτζιο, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Η σύνδεση με την Krikel, προμηθεύτρια της ΕΥΠ

Αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση του κ. Μπιθαρά με φυσικά και νομικά πρόσωπα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ο Γιώργος Μπιθαράς από τον Απρίλιο του 2020 είναι εταίρος με μερίδιο 50% στην εταιρεία Δελφών Line. Το άλλο 50% κατέχει η Krikel. Με άλλα λόγια, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ πουλάει την εταιρεία του στην B&F, συμφερόντων Γιώργου Μπιθαρά, ο οποίος είναι ήδη συνέταιρος με την Krikel που φέρεται να πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ – και μάλιστα επί των ημερών του κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου.

Οι απαντήσεις των Δημητριάδη και Μπιθαρά

Με γραπτές απαντήσεις τους στο Reporters United οι κ. Δημητριάδης και Μπιθαράς αρνούνται κάθε σχέση με την υπόθεση.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Οσα δαιδαλώδη και μυστηριώδη εκτίθενται στα ερωτήματά σας, αναφορικά δηλαδή με φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν συναλλάχθηκαν μαζί μου, τα αγνοώ παντελώς και για το λόγο αυτό αδυνατώ να εισφέρω κάτι περαιτέρω στην έρευνά σας. […] Δεν μπορεί να μην με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ερωτήματά σας παραπέμπουν σε μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».

Ο κ. Μπιθαράς υποστηρίζει: «Τόσο ο καθένας από εμάς προσωπικά, όσο και οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουμε, λειτουργούμε συμφώνως με τους κανόνες της νομοθεσίας. Καμία δε παράνομη δραστηριότητα δεν μας βαρύνει, ούτε και σχετιζόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με παρακολουθήσεις επικοινωνιών ή σχετικά συστήματα. Ολες οι συναλλαγές στις οποίες αναφερθήκατε στο υπό μορφής ανάκρισης ερωτηματολόγιο αφενός συνιστούν νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις, αφετέρου δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό. Κάθε προσπάθεια σύνδεσής μας με νοσηρές σχέσεις και καταστάσεις, όπως αυτές που υπονοούνται από τις ερωτήσεις σας, μας θίγει και την αποκρούουμε πλήρως. Δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι ερωτήσεις και οι αναφορές προς τον κ. Μπιθαρά γίνονται λόγω των συναλλαγών του με τον κ. Δημητριάδη, γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού. Οι συνδέσεις του κ. Μπιθαρά με τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν στοιχειοθετούν κάτι παράνομο ή μεμπτό σε βάρος του. Από τη στιγμή όμως που το όνομά του εμφανίζεται σε αυτές τις αγοραπωλησίες, είμαστε υποχρεωμένοι από τη δημοσιογραφική δεοντολογία να του απευθύνουμε τα σχετικά ερωτήματα.

Γνώριζε ο πρωθυπουργός;

Γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γενικού του γραμματέα; Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει τις σχέσεις του με πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel);

Πάντως, πέρα από τον επίσημο ρόλο του, ο κ. Δημητριάδης έχει επανειλημμένα περιγραφεί από φιλοκυβερνητικά μέσα ως «alter ego» του πρωθυπουργού. Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., τα «Παραπολιτικά» έγραφαν πως ο κ. Δημητριάδης θα αναλάμβανε τον ρόλο «της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο ο ίδιος θα εμπλακεί ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλαμβάνοντας τις… επικίνδυνες μυστικές αποστολές».

Το Reporters United ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανιψιού του. Δεν λάβαμε απάντηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί