Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Διασφάλιση χρηματοδότησης για παρεμβάσεις σε δυο  εμβληματικά κτίρια

Οι προσπάθειες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου ευοδώθηκαν. Δύο εμβληματικά κτίρια, το κτίριο του τουριστικού περιπτέρου Ψυχρού ακριβώς στην είσοδο των μονοπατιών που οδηγούν στο μυθολογικό σπήλαιο γέννησης του Δία, Δικταίο Άντρο και το πρώην δημοτικό σχολείο Καμινακίου ένα εμβληματικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα, θα αποκατασταθούν πλήρως και θα αποδοθούν στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής. Έπειτα από ενέργειες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου διασφαλίστηκε χρηματοδότηση από κοινού με το «Πράσινο Ταμείο» ύψους 200.253,55 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Το κτίριο του τουριστικού περιπτέρου στην πλατεία Ευρώπης στο Ψυχρό, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στο νησί της Κρήτης και είναι δημιούργημα της σχολής του μεγάλου αρχιτέκτονα και δημιουργού των Ξενία ανά την Ελλάδα, Κωνσταντινίδη ενώ είχε μείνει ανενεργό για πάνω από 20 χρόνια!

Με τις επίμονες προσπάθειες του Δήμου, το κτίριο θα αποδοθεί επιτέλους στους δικαιούχους του, που δεν είναι άλλοι, από τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου και τους χιλιάδες επισκέπτες που καθημερινά επισκέπτονται το λίκνο του αρχαίου πολιτισμού το Δικταίον Άντρον. 

Το κτίριο βρίσκεται μπροστά από την πλατεία Ευρώπης, στον χώρο της οποίας μετά την αποκατάσταση, θα μπορούν να φιλοξενούνται φεστιβάλ και δραστηριότητες στην περιοχή που έδωσε το όνομα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο λόγω του γνωστού μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία – ταύρο και της ένωσής τους στο Δικταίο. 

Ο σκοπός των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένας νέος καλαίσθητος χώρος που θα παρέχει λειτουργικότητα ενώ ταυτόχρονα να αναδειχτεί η φυσική ομορφιά του τοπίου. Επίσης στόχος της παρέμβασης είναι η ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών στο σημείο με διαθέσιμες υποδομές που θα προσφέρουν άνεση και ψυχαγωγία, με την δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου φιλοξενίας μόνιμων και περιοδικών μουσειακών – εικαστικών εκθέσεων, ενός χώρου διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συναφών δράσεων για την πολιτισμική ανάπτυξη, δηλαδή ενός χώρου που θα λειτουργεί ως Κέντρο Προβολής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και εικαστικής δημιουργίας.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 212,34τ.μ  όπου θα γίνει άμεσα η δομική αποκατάσταση, η λειτουργική προσαρμογή, και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, επικάλυψη του δαπέδου με νέο υλικό, η αποκατάσταση των τοπικών βλαβών του σκυροδέματος, η δημιουργία χώρων υγιεινής και τουαλέτα ΑΜΕΑ, απομάκρυνση του υφιστάμενου επιχρίσματος και η αντικατάσταση του με νέο, αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ιδίου τύπου.

Παράλληλα θα γίνει πράξη η μελέτη και ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου για την ανάπλαση του δημοτικού σχολείου Καμινακίου ώστε να αποκατασταθεί πλήρως ένα συμβολικό επίσης κτίριο του περασμένου αιώνα για να αποδοθεί στην κοινότητα και να χρησιμοποιηθεί σε νέα χρήση ως νεανικό κέντρο επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας. 

Ένα από τα εμβληματικά κτίρια του Καμινακίου είναι το πρώην σχολείο του οικισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κτίριο που έχει κτιστεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκροτεί ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού, κοινωνικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη αποσκοπεί στην αναπαλαίωση του κτιρίου και την επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο για να γίνει ένα υπερτοπικό σημείο συνάντησης νέων και γυναικών στο οποίο θα μπορούν να συνδέονται να ανταλλάσσουν απόψεις και να δημιουργούν με βάση τα εξαίρετα προϊόντα και την πολιτιστική παράδοση του Οροπεδίου Λασιθίου. 

Αναλυτικότερα, το κτίριο εκτείνεται σε ισόγειο όροφο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.548.09τ.μ. είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή από πέτρα της περιοχής, η στέγη είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται στα 171.55τ.μ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες και μία μικρότερη. Το κτίριο βρισκόταν χωρίς συντήρηση εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του ως ιστορικού και πολιτισμικού πόρου. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται σήμερα οριστικά από την Δημοτική Αρχή, με την ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση της αναπαλαίωσής του, με στόχο την διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας και αισθητικής του αξίας.

Οι επεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν άμεσα, έχουν στόχο τους την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, τη διατήρηση και προβολή της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του, καθώς και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης.

Έτσι θα περιλαμβάνει την δομική αποκατάσταση, την λειτουργική προσαρμογή και την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την αποκατάσταση της στέγης, τη δημιουργία χώρων υγιεινής και τουαλέτα ΑΜΕΑ, απομάκρυνση του υφιστάμενου επιχρίσματος και η αντικατάσταση του με νέο, αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ιδίου τύπου, και κυρίως την τοποθέτηση αναβατορίου για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός του κτιρίου.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης με ικανοποίηση για την διασφάλιση του ποσού για τα δυο αυτά σημαντικά έργα ανέφερε: «Η διατήρηση, ανάδειξη και επανάχρηση κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, όπως αυτά τα δύο εμβληματικά κτίρια του πρώην Δημοτικού Σχολείου στο Καμινάκι και του Τουριστικού Περιπτέρου στο Δικταίον Άντρον, προσφέρει κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, διότι πρόκειται για κτίρια που δεν ξαναδημιουργούνται με τις παρούσες συνθήκες τεχνολογίας και οικονομίας. Προσφέρουν αισθητικό ενδιαφέρον, διατηρούν την ανθρώπινη κλίμακα και διαμορφώνουν συνθήκες ποιότητας ζωής που τα νέα κτίσματα συχνά δεν εξασφαλίζουν. 

Επίσης η τοπική κοινωνία αποκτά οικονομικά οφέλη, γιατί προσελκύονται ειδικής κατηγορίας επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό και είμαστε εδώ για να το κάνουμε πράξη. Ευχαριστώ την Δημοτική ομάδα, το προσωπικό, τους μηχανικούς και όλους όσους συνέβαλαν με τις απόψεις και την βοήθειά τους, για να κάνουμε καθημερινά πράξη αιτήματα δεκαετιών. Δεν σταματάμε εδώ.  Συνεχίζουμε δυναμικά και με άλλες αποκαταστάσεις κτιρίων και υποδομών στην περιοχή προς όφελος των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών του Δήμου μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί