Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»

Για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η αλλαγή του σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η ανάθεση υλοποίησής του μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. μαζί με την ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά δεν θα επιβράδυνε τις διαδικασίες ανέγερσής του, οι φόβοι όλων για τεράστιες καθυστερήσεις, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε τον αγώνα για να πραγματοποιηθούν οι αρχαιολογικές έρευνες που εκκρεμούσαν από το 2008, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν:

  • Η σύναψη σύμβασης για τις τοπογραφικές μελέτες,
  • Η σύμβαση για τη «Γεωτεχνική Έρευνα και Μελέτη για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»,
  • Η αρχαιολογική έρευνα και οι δοκιμαστικές τομές στο οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου (Δ.Μ.) Ηρακλείου, όπου δεν ανευρέθηκαν αρχαία,
  • Η  σύνταξη του Κτιριολογικού Προγράμματος Δ.Μ. Ηρακλείου Κρήτης, από τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών (Δ.Κ.Υ.),
  • Η πρόσληψη του Τεχνικού, Νομικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Δ.Κ.Υ. σε θέματα που αφορούν τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ.

Η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου ήταν ενταγμένη σε έργο ΣΔΙΤ μαζί με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα, σχεδιασμός που ανετράπη από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην ένταξή της σε έργο ΣΔΙΤ μαζί με την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά (για τα οποία δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ωρίμανσης), επικαλούμενη το κριτήριο της ομαδοποίησής τους κατά χωρικές διακρίσεις.

Στις αλλεπάλληλες, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κ. Βαρδάκη, τα αρμόδια Υπουργεία διαβεβαιώνουν μέχρι σήμερα, ότι οι διαδικασίες προχωρούν και ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, 3 σχεδόν χρόνια τώρα.

Στην πιο πρόσφατη Ερώτηση που κατατέθηκε από τον κ. Βαρδάκη (3270/15-2-2022), δεν υπήρξε καμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ το συνερωτώμενο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσε ότι «Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ.) στην συνεδρίασή της στις 12-03-2021, αποφάσισε την έγκριση της αίτησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ. Τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου θα αναλάβει λόγω αρμοδιότητας, η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ακριβής χρόνος της δημοπράτησης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».

Κοινώς, πάνω από 1 χρόνο τώρα, ενώ υπάρχει έγκριση από τη Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ., το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι και το αρμόδιο να δώσει απαντήσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει και όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης του έργου. 

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια ένα ώριμο έργο, να το επιστρέψει πάλι στο σημείο μηδέν, όπως βρισκόταν και το 2015 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να οδηγήσει το έργο ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση. Επιπλέον, αν και τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα, έχει εγκριθεί από τη Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ. η αίτηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να υλοποιηθεί το έργο σε συνδυασμό με την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, δεν έχει προχωρήσει απολύτως κανένα βήμα, αποδεικνύοντας τον εμπαιγμό προς την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για ποιον λόγο δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δημοπράτηση του έργου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί