Η κυβέρνηση… τελειώνει από σήμερα τον κορονοϊό και τον επαναφέρει τον Σεπτέμβριο!

Xωρίς μάσκες από σήμερα, από… φθινόπωρο μέτρα και τέταρτη δόση

Καταργείται από σήμερα κι ως τις 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο για μη τήρηση του μέτρου, στο πλαίσιο της φάσης «συνύπαρξης με τον κορονοϊό», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Υγείας, για χάριν του τουρισμού το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Από Σεπτέμβριο μπορεί να επανέλθουν κάποια μέτρα- Πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους

Άλλωστε, από τον περασμένο μήνα έχουν αρθεί τα μέτρα της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμούς και νόσησης και της διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Οι περιορισμοί θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο, έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχθές μας προετοίμασε για καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε με το τέλος του περσινού καλοκαιριού και την αποχώρηση των τουριστικών ορδών. Ειδικότερα, εκτίμησε πως ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη τέταρτης, ενισχυτική, δόσης του εμβολίου κατά της Covid -19 από φθινόπωρο -πιθανότητα πάλι με βάση την ηλικία- λέγοντας ότι «θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Τι υποστηρίζει η αν. υπουργός Υγείας

Στο ίδιο πλαίσιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ πως «είναι πιθανόν να πάει η αναμνηστική δόση το φθινόπωρο για τον ιό που φαίνεται ότι ακόμα είναι ανάμεσά μας σε μεγάλο ποσοστό. Αυτοί που έχουν κάνει την τέταρτη δόση ως τον Μάιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχει περάσει το τετράμηνο που μπορούν να κάνουν με ασφάλεια μια ακόμα δόση. Νομίζω ότι θα είναι καλό να κάνουν αναμνηστική δόση ξεκινώντας το φθινόπωρο, όπως κάναμε για την γρίπη».

Ωστόσο, η ίδια παραδέχτηκε πώς υπάρχει φόβος για «μικρή αύξηση τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά δεν θα δούμε τα κύματα που είχαμε». «Πιστεύω ότι τα μεγάλα άγχη είναι πια παρελθόν. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό ενηλίκων εμβολιασμένων που ξεπερνά το 90%, έχουμε επίσης 3,5 εκατ. κρούσματα επιβεβαιωμένα, γιατί είναι και κάποια που δεν έχουν δηλωθεί. Άρα ο πληθυσμός είναι πια ανοσοποιημένος. Δεν θα έχουμε αυτό που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια» ισχυρίστηκε.

Πού φοράμε μάσκα και πού όχι

Από σήμερα αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μάλιστα τα αεροπλάνα κι οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους.

Εξαιρούνται νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές, καθώς επίσης τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν σημειώσει πως η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορονοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με την Επιτροπή να αναμένεται  αναμένεται να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» ανέφερε προχθές ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί