«Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει  την τοπική κοινωνία»: Όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη για αεροδρόμιο και νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου

Ευρεία ενημερωτική σύσκεψη για δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Ηράκλειο συγκάλεσε το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουνίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια. 

Δείτε: Η κυβέρνηση αγνοεί τους φορείς της Κρήτης: Τους “έστησε” στη συνάντηση για “Ν. Καζαντζάκη” και δικαστικό μέγαρο

Πρόκειται για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι και το θέμα της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στην έκταση των 17 στρεμμάτων που βρίσκεται στην παραλιακή.

Το κεντρικό μήνυμα της σύσκεψης ήταν ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει  την Τοπική Κοινωνία και να μην προχωρήσει σε σχεδιασμό ερήμην της. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος  ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από κοινού με την Περιφέρεια τόσο για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και προβλέπει την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου στην Νέα Αλικαρνασσό , όσο και για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου . 

Για το Δικαστικό Μέγαρο ο Δήμαρχος τόνισε  ότι δεν επιδέχεται άλλων καθυστερήσεων και ότι πρέπει να γίνει η δημοπράτηση του το ταχύτερο δυνατόν καθώς η απονομή της δικαιοσύνης δεν γίνεται με τις κατάλληλες συνθήκες. Παράλληλα  κατέστησε σαφές ότι η ανέγερσή του θα πρέπει να διαχωριστεί από το σχεδιασμό για άλλα δικαστικά μέγαρα καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο οποίο προβλέπεται να γίνει το έργο είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Για την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου έγινε αναλυτική ενημέρωση προς τους βουλευτές και τους φορείς της πόλης για το Ειδικό Χωρικό που έχει εκπονήσει ο Δήμος, καθώς και για τις προτάσεις που κατατίθενται. Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα  συναρμόδια υπουργεία ότι ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης θα έχουν ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση της έκτασης.  

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του τόνισε  ότι επιβάλλεται η Τοπική Κοινωνία να έχει ρόλο και λόγο στον μελλοντικό σχεδιασμό για το σημερινό αεοδρόμιο και εξήρε την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος και οι μελετητές με το Ειδικό Χωρικό, το οποίο όπως ανέφερε περιλαμβάνει προτάσεις που πρέπει να λάβει υπόψιν της  η κυβέρνηση. 

Σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό και η καθυστέρησή  του είναι αδικαιολόγητη. 

Οι συμμετέχοντες στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν πως και για τα δύο κρίσιμα αυτά θέματα, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η Τοπική Κοινωνία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς  είναι ενωμένοι και θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτό που είναι δίκαιο για το Ηράκλειο. 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των βουλευτών του νομού Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη , Βασίλη Κεγκέρογλου, Μανόλη Συντιχάκη, ,Γιώργου Λογιάδη, του εκπροσώπου του Λευτέρη Αυγενάκη Γιώργου Σκανδαλάκη ,του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη , του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιώργου Σισαμάκη, Πέτρου Ινιωτάκη, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Βαγγελιώς Σχοιναράκη, Μανόλη Βασιλάκη των Αντιδημάρχων Ηρακλείου Γιώργου Καραντινού, Γιάννη Αναστασάκη, Στέλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Ρένας Παπαδάκη , Κώστα Βαρδαβά, Μαρίας Καναβάκη, Αριστέας Πλεύρη, Αντώνη Περυσινάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, των αντιπροέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Κουβίδη και Γιώργου Γερωνυμάκη, του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελετηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, του Οικονομικού Επιμελετηρίου Σταύρου Καρτέρη, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλη Κουμαντάκη, του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΒΕΝΗ Νίκου Λειβαδιωτάκη κ.ά. 

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Κίνδυνος μετατροπής της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» σε στρατιωτική βάση

Στην ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη Λότζια, για τα μείζονος σημασίας ζητήματα της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Αναφορικά με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ένα έργο έτοιμο για δημοπράτηση, με ολοκληρωμένες όλες τις διαδικασίες ωρίμανσης, να μπει «στον πάγο», αναμένοντας να γίνουν από την αρχή οι αντίστοιχες διαδικασίες για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο.

Εδώ και τρία χρόνια, σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τα αρμόδια Υπουργεία απαντούν αορίστως ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, οι οποίες προφανώς και υφίστανται, προκαλώντας αισθήματα αγανάκτησης στην τοπική κοινωνία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρότειναν την αποσύνδεση του έργου της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο από το “πακέτο” έργων, όπως διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ που περιλαμβάνει την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν οι βουλευτές και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος μετατροπής της σε στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο, προσανατολισμένο να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το κυριότερο πρόβλημα που ανακύπτει βεβαίως, είναι ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης προχωρούν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Ηρακλείου που κατέχει πάνω από το ⅓ της έκτασης του Αεροδρομίου, αλλά ούτε και της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να μην αποκλειστεί από την Κυβέρνηση, από κάθε συζήτηση για τη διαμόρφωση της πρότασης για την αξιοποίηση της έκτασης του Αεροδρομίου Ηρακλείου. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Δικαιοσύνης, με στόχο την υλοποίηση του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο.

Δείτε επίσης:

Αεροδρόμιο “Καζαντζάκης”: Η έκταση, αντί για την ανάπτυξη της περιοχής, γίνεται στρατιωτική βάση!

Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί