Ιράν: Βίντεο – ντοκουμέντο από την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ

Εικόνες από τη στιγμή της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα του Ιράν. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη.

Το υλικό κοινοποίησε το κρατικό μέσο Press TV, το οποίο μεταδίδει πως «πρόσφατα κυκλοφόρησαν πλάνα δείχνει τις δυνάμεις του IRGC να κατάσχουν ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή λόγω θαλάσσιων παραβιάσεων».

Το χρονικό της κατάσχεσης

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, με απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα σκάφη δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Στην «αντεπίθεση» η Ελλάδα

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

Σκληρή καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρμεντ

Σε σκληρή καταδίκη του Ιράν προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Άντονι Μπλίκνεν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί