«Click στη φύση» – Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού

Οι 40 νικήτριες φωτογραφίες μας ταξιδεύουν στις απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές Natura 2000 στη χώρα μας

H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και η αποτύπωσή τους είναι πάντα συναρπαστική. Τα αποτελέσματα του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000- Click στη φύση» όχι μόνο πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τις περιοχές Natura 2000 της χώρας μας, αλλά μας χάρισαν φωτογραφικά στιγμιότυπα πολύ υψηλού επίπεδου.

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες.

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό είδαμε τους θησαυρούς που κρύβει η φύση και θαυμάσαμε δεκάδες είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.

Email Image

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις -άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο- και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο. Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο  βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή. Στην κατηγορία «Πτηνά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου. Στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη, το 2ο στον Γιάννη Σαπνό και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου. Τέλος, στην κατηγορία «Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.

Μπορείτε να δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην 3d έκθεση (εδώ) και να ταξιδέψετε από τον ηφαιστειακό κρατήρα της Νισύρου και τον Θεσσαλικό Κάμπο μέχρι στο Κεντρικό Ζαγόρι, την βραχονησίδα Άσπρο και τη Βάλια Κάλντα.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr

Email Image

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί