Πληθωρισμός: Nέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το ρεκόρ του Απριλίου, αναμένεται να ανακοινώσει η Eurostat

Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το Μάιο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Eurostat.

Οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς, προβλέπουν ένα νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το ρεκόρ του 7,4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο (κοντά στο 7,8%).

Τα αυριανά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής θα είναι ενδεικτικά του τι θα επακολουθήσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο και επιστροφή στα μηδενικά επιτόκια έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε πρόσφατα και η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο εθνικός δείκτης αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου και θεωρείται βέβαιη νέα άνοδος πάνω από τα επίπεδα του 10,2% του Απριλίου.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο είχε σκαρφαλώσει στο 9,4% από 8% το Μάρτιο ενώ σε επίπεδο εθνικού πληθωρισμού, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον προηγούμενο μήνα είχε εκτοξευθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 27 ετών.

Για φέτος η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% για να αποκλιμακωθεί το 2023 στο 1,6%. Αντίστοιχα για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί