Η Gazprom κόβει την παροχή φυσικού αερίου στην Ολλανδία

Συνεχίζεται το ενεργειακό μπρα ντε φερ της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του γενικευμένου «πολέμου» κυρώσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η ρωσική Gazprom θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην εν μέρει κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας GasTerra την Τρίτη, αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, κατά τις επιταγές του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία.

«Σε απάντηση στην απόφαση της GasTerra, η Gazprom δήλωσε ότι θα διακόψει την προμήθεια με ισχύ από τις 31 Μαΐου 2022», ανέφερε η GasTerra σε ανακοίνωση.

Πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Παρόλα αυτά, η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι είχε «προβλέψει» τις κινήσεις της Ρωσίας για τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου και «πρόλαβε» να αγοράσει από «αλλού» ένα μέρος των 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που περίμενε να λάβει από την Gazprom έως τον Οκτώβριο.

Περίπου το 44% της ολλανδικής ενεργειακής δραστηριότητας βασίζεται στο φυσικό αέριο, αλλά μόνο το 15% φτάνει στη χώρα από τους ρωσικούς αγωγούς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ήδη γνωστοποιήσει τα σχέδια της χώρας να διακόψει εντελώς τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων και να βρει άλλες πηγές μέχρι το τέλος του έτους.

Η Gazprom Export ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Gazprom έχει μέχρι στιγμής κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπόλοιπες χώρες της ηπείρου είναι διχασμένες και αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή ανταπόκρισης στο αίτημα της Μόσχας για τις πληρωμές σε ρούβλια. Πάντως, Γερμανία και Ιταλία έχουν αφήσει περιθώριο στις εταιρείες τους να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να προμηθεύονται απρόσκοπτα το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί