Επιμένει στη ρητορική της έντασης ο Ερντογάν- Ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά

Με νέες δηλώσεις, στις οποίες προχώρησε σήμερα (29/5), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά ψηλά την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

«Διακόψαμε τις Συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επανήλθε και στις προσωπικές αναφορές στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Από εδώ και πέρα o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική ως προσωπικότητες. Μιλάμε, τρώμε, λέμε “ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, μου το υπόσχεσαι. Περνούν 15 μέρες, πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για ποιο λόγο; Για το χειροκρότημα που θα πάρεις από εκεί. Συγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Τέτοια εξοπλιστικά, το ένα το άλλο… κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα να γίνει με αυτούς που τρέχουν αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εντάσσοντας εκ νέου στο κάδρο και το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έστρεψε τα πυρά του και στις ΗΠΑ:

«Η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά. Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτήν την στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη περίπου 400 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ αυτήν την στιγμή έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα, 5+4… Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: “Ενάντια στη Ρωσία…” Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς. Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Eίδατε τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τον έβαλαν να μιλήσει εκεί. Σε αυτήν την ομιλία χειροκρότησαν; Toν χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F-16; Το έφεραν…», πρόσθεσε.

«Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία», λέει ο Δένδιας

Με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Νίκος Δένδιας απαντά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας».

Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσουμε να διεθνοποιούμε την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας».

Εμμένει στο μπλοκάρισμα της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί